© Photo News

Parket waarschuwt voor nieuwe soort oplichting

Het parket van Brussel waarschuwt de bevolking voor een grootschalig crimineel fenomeen waarbij slachtoffers telefonisch gecontacteerd worden.

mg

De oplichters proberen hun slag te slaan bij mensen die eerder al slachtoffers waren van oplichterij. Ze doen zich voor als een personeelslid van onder andere de Europese Gemeenschap, de Nationale Bank of de FOD Financiën. Dan zeggen ze dat het slachtoffer vergoed zal worden via een premie, die de overheid uitreikt aan slachtoffers van telefonische belaging.

De personen moeten volgens de oplichters een code aanmaken met de kaartlezer van hun bank om vergoed te kunnen worden. Met deze code gaat de dader dan aan de slag om overschrijvingen uit te voeren naar een online betaalplatform in het Verenigd Koninkrijk. Daar neemt de dader het geld cash op.

Het parket laat weten dat de geviseerde slachtoffers vaak op leeftijd, alleen of kwetsbaar zijn. Er lopen in het arrondissement Brussel aan honderdtal onderzoeken, maar in heel Franstalig België is er sprake van 450 dossiers. Sinds 2016 hebben de fraudeurs al enkele duizenden euro’s buit kunnen maken. De onderzoeken leiden naar Tunesië, het land van waaruit de oplichtingen zouden worden gepleegd.

Het parket roept iedereen op om waakzaam te zijn, voornamelijk bij telefonische transacties. Indien men zelf gecontacteerd wordt, raad het parket aan klacht in te dienen bij de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER