Belgische fruittelers ongerust over magere oogst

© William Hoogteyling

De Belgische fruittelers zijn ongerust. Er zijn dit jaar minder bloemknoppen dan normaal en dat kan resulteren in een magere oogst. Kan? ‘Het is wel heel vroeg om te beginnen roepen’.

sgy

Minder bloemknoppen betekent minder bloemen, minder bloemen betekent minder oogst. De Limburgse fruittelers slaan alarm: na rampjaar 2017 dreigt nu ook de oogst in 2018 tegen te vallen.

‘Ja, er zijn minder knoppen dit jaar. Dat staat vast’, zegt Kris Jans, sitemanager bij BelOrta in Borgloon, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België. Maar leidt dat automatisch tot een mindere oogst?

‘Het is wel heel vroeg om te beginnen roepen,’ reageert Luc Vanoirbeek, woordvoerder van de Boerenbond. Vanoirbeek erkent dat de startsituatie tegenvalt: ‘Dit is als geblesseerd starten aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Maar we kunnen nu nog niet voorspellen wat de oogst zal zijn.’

Daar sluit Jans zich bij aan: ‘Een normaal lenteweertje zal een goeie oogst opleveren’. Volgens Vanoirbeek kun je evengoed met veel meer bloemknoppen toch nog minder oogsten door tegenvallers, zoals stevige vriesnachten later in het jaar. Dat wil wel zeggen dat de telers dergelijke tegenvallers dit jaar zéker niet kunnen gebruiken. Dat beaamt ook Vanoirbeek: ‘Als er nu nog iets gebeurt, dan pas hebben we een probleem.’