Direct naar artikelinhoud
Sociaal conflict

Grootste IT-onderaannemer van overheid staakt: "Wachten op de eerste sweatshop die diensten levert aan Vlaanderen"

Ter illustratie.Beeld AFP

Het personeel bij IT-leverancier DXC Technology in Mechelen, die de Vlaamse overheid als grootste klant heeft, legt vandaag het werk neer. De staking is het gevolg van een beslissing om de meerderheid van de 45-plussers te vervangen door "jonge teams". 

Dat meldde vakbondsman Koen Dries (LBC-NVK) gisteren. Een verzoeningspoging is op niks uitgedraaid. "De directie blijft halsstarrig doof en van bij Vlaams minister Homans (N-VA) komt er niet de minste reactie. Dat is schokkend, want een kwart van het personeel werkt in de gebouwen van de Vlaamse overheid en een deel is van de overheid afkomstig."

Collectief ontslag

Eind oktober kondigde de directie de intentie aan om 89 van de 584 bedienden te ontslaan. Eind januari trok ze het collectief ontslag weer in. "Goed nieuws, ware het niet dat de directie tegen een deel van de slachtoffers van het collectief ontslag een 'personal improvement plan' opstart om ze alsnog te ontslaan. Andere mensen op de lijst worden onder druk gezet om zelf te vertrekken", hekelden de bonden begin vorige maand.

"Voor de Vlaamse overheid moeten sociale misdrijven in haar gebouwen en voor haar rekening kunnen, zolang het niet rechtstreeks bij een ambtenaar is. Het is wellicht wachten op de eerste sweatshop die diensten levert aan Vlaanderen, met dank aan de N-VA", luidt het in een persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Behalve de Vlaamse overheid behoren de verschillende administraties van de federale en Waalse overheden ook tot de grootste klanten van DXC Technology

In de komende weken zijn nog verschillende vormen van acties gepland zijn. Behalve de Vlaamse overheid behoren de verschillende administraties van de federale en Waalse overheden ook tot de grootste klanten van DXC Technology. De komende weken en maanden zullen die door de bonden gevraagd worden "een meer verantwoordelijke houding aan te nemen dan de Vlaamse overheid".