Vlaamse regering maakt 9 miljoen vrij voor leerkrachten basisonderwijs

© BELGA

De Vlaamse regering heeft bevestigd dat er bij de begrotingscontrole een eenmalig overschot van 100 miljoen euro werd geboekt. Dat wordt gespendeerd aan eenmalige maatregelen, onder andere voor mobiliteit en onderwijs.

rvs

‘De Vlaamse begroting blijft op koers’, verklaarde Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) vrijdagavond. In die begroting, waar de kosten voor Oosterweel tegen de zin van Europa kunstmatig uit werden gehouden, worden de inkomsten van de gewestbelasting wel 21 miljoen euro naar beneden bijgesteld. Er is ook een buffer van 100 miljoen euro ingehouden voor onvoorziene uitgaven.

Ook met die maatregelen blijft er 100 miljoen euro over. ‘Dat overschot spenderen we enkel aan eenmalige extra investeringen die het economische en sociale weefsel van Vlaanderen versterken’, beloofde Tommelein nog.

Steun voor leerkrachten en directeurs

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakte al bekend dat er 9 miljoen gaat naar extra werkingsmiddelen voor het basisonderwijs. Die middelen moeten specifiek ingezet worden voor de leerkrachten in de klas.

Crevits beloofde verder directeurs van basisscholen met meer dan 100 leerlingen volledig lesvrij te maken. Bij scholen met minder dan 100 leerlingen worden de lesuren van directeurs met vier uur verminderd. De verloning van de directeurs in het basisonderwijs wordt ook gelijkgeschakeld.

Hybride bussen

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kreeg 20 miljoen euro om een vijftigtal hybride bussen aan te schaffen. Tommelein gunde zichzelf nog 2 miljoen euro voor de strijd tegen energiearmoede.

Bij het overleg vandaag keurde na de federale ook de Vlaamse regering het energiepact, met kernuitstap in 2025 goed. Over de betonstop werd geen akkoord gevonden.