Crowdfunding voor adoptieouders die al 100 dagen vastzitten in Oeganda

Verschillende adoptieouders starten een crowdfunding voor de Vlaamse kandidaat-adoptiegezinnen die in Oeganda wachten op groen licht om met hun vier kinderen terug te keren. Het gaat om drie gezinnen die al sinds juni in het Afrikaanse land verblijven en die vandaag te horen kregen dat daar wellicht nog zes weken bijkomen.
Reporters

Financieel wordt de situatie stilaan benauwd. Vandaar de poging om via crowdfunding 14.000 euro in te zamelen, legt Lorin Parys, één van de initiatiefnemers, uit.

De drie gezinnen verblijven sinds juni in Oeganda en zitten er sinds 15 juli vast omwille van "kafkaïaanse toestanden waar ze zelf geen vat op hebben", weet Parys. Oorspronkelijk waren er negen gezinnen, maar de zes andere gezinnen konden intussen al terugkeren. Honderd dagen staan met andere woorden al op de teller en daar zullen hoogstwaarschijnlijk nog zes weken bijkomen. Alles samen zullen ze dus geconfronteerd worden met veertien weken onvoorziene kosten.

Financieel wordt de situatie dan ook erg benauwd. De meeste ouders hebben volgens Parys onbetaald verlof genomen. Voor ouderschaps- of adoptieverlof komen ze niet in aanmerking, want de kinderen zijn nog niet geadopteerd. De kostprijs voor een dag in Oeganda leven en zorgen voor de kinderen zou 100 euro bedragen, aangevuld met de extra kosten voor geannuleerde vliegtuigtickets, rechtbankkosten en advocaten.

Een groep adoptie-ouders lanceert daarom een crowdfunding om de kosten voor zes extra weken Oeganda op te vangen. De initiatiefnemers mikken op een bedrag van 14.000 euro.

Meest gelezen