Zwaargewond slachtoffer busongeval is stabiel na noodoperatie

De voorkant van de bus was zwaar beschadigd. © AFP

Een slachtoffer van het busongeval met Belgische wintersporttoeristen in Duitsland is afgelopen nacht met spoed geopereerd. ‘Zijn toestand is nu stabiel, maar hij moet nog een tweede keer geopereerd worden.’

Eline Bergmans, Michiel Snoeck

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een autocar van een Belgische busmaatschappij ingereden op een vrachtwagen die een lading glas vervoerde. Het ongeval gebeurde in de buurt van de stad Aschaffenburg in de Duitse deelstaat Beieren.

De 39-jarige chauffeur Rudy V. uit Herent overleefde het ongeval niet. Het precieze aantal gewonden is niet duidelijk. Het zou om vijf zwaargewonden en 17 lichtgewonden gaan.

Eén man is er bijzonder erg aan toe. ‘Vannacht is een zwaargewond slachtoffer binnengebracht in ons ziekenhuis’, zegt Dora Lutz-Hilgarth, woordvoerster van het Klinikum Aschaffenburg-Alzenau, een ziekenhuis dicht bij de plaats van de crash. Allicht gaat het om de tweede chauffeur van de bus.

‘De man heeft vannacht nog een noodoperatie ondergaan. Gelukkig is zijn toestand stabiel. We kijken nu of dat zo blijft want hij moet nog opnieuw geopereerd worden.’

‘Er zijn ook een aantal lichtgewonden verzorgd in het ziekenhuis. Maar die patiënten zijn allemaal ontslagen’, besluit de woordvoerster.

Verder reizen of terugkeren

Een andere gewonde zou morgen al gerepatrieerd worden met een ambulance. Van de inzittenden die met de schrik vrijkwamen, kozen 25 ervoor hun reis voort te zetten. Ze waren op weg naar het skigebied Nassfeld in Oostenrijk. Een viertal passagiers zou ervoor gekozen hebben terug te keren naar huis. Dat meldt Jowi Reizen, het bedrijf dat het vervoer regelde voor de skireis van reisorganisator Sporty ski.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn de passagiers vooral families en vriendengroepen uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Er waren twee bussen in Rotselaar vertrokken richting Nassfeld. De rit van de tweede bus verliep probleemloos.

Parket van Leuven ingeschakeld

Het parket van Leuven heeft een onderzoek geopend, maar dat is enkel om het Duitse onderzoek te ondersteunen. 'De Duitse justitie heeft het onderzoek in handen', zegt parketwoordvoerster Julie Plevoets. 'Door hier een onderzoek te openen, kunnen we de nodige informatie, vooral over de bus, de reisroute en de slachtoffers doorgeven aan onze Duitse collega's.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.