Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

Europese Unie en VN bevelen onafhankelijk onderzoek na aanhoudend geweld op Gazastrook

Europese Unie en VN bevelen onafhankelijk onderzoek na aanhoudend geweld op Gazastrook
Beeld AFP

In Gaza zijn bij de grens met Israël opnieuw gewonden gevallen. Israëlische militairen zouden 25 Palestijnen hebben verwond toen groepjes demonstranten stenen over het grenshek gooiden. Gisteren bij het Palestijnse protest aan de grens met de Gazastrook vielen al minstens zestien doden en meer dan 1.400 gewonden aan Palestijnse zijde. De Europese Unie en de VN hebben nu een onafhankelijk onderzoek aanbevolen.

Na het bloedige protest van gisteren in Gaza zijn vandaag op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem de winkels dicht gebleven. Ook de privéscholen, die op zaterdag doorgaans open zijn, staken mee. De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep na de gewelddadige confrontatie aan de grens met Israël op tot een dag van rouw. Volgens de autoriteiten in Gaza schoten Israëlische soldaten minstens zestien Palestijnen dood. Meer dan 1.400 andere mensen raakten gewond, vooral als gevolg van traangas. Het was de bloedigste dag in Israël sinds de Palestijns-Israëlische oorlog vier jaar geleden.

Volgens de autoriteiten in Gaza schoten Israëlische soldaten minstens zestien Palestijnen dood. Meer dan 1.400 andere mensen raakten gewond, vooral als gevolg van traangas

Ook vandaag zouden Israëlische militairen 25 Palestijnen hebben verwond toen groepjes demonstranten stenen over het grenshek gooiden. Een verslaggever van persbureau AP zag met eigen ogen dat Israëlische militairen twee Palestijnen in de benen schoten toen ze te dicht bij de grens kwamen.

Europese Unie en VN bevelen onafhankelijk onderzoek na aanhoudend geweld op Gazastrook
Beeld AFP

In Gaza marcheerden duizenden mensen door de straten bij de begrafenis van de vijftien mannen die gisteren door het Israëlische leger werden doodgeschoten. Op de Westelijke Jordaanoever riep president Abbas een dag van nationale rouw uit en werd er een algemene staking uitgeroepen.

Europese Unie en VN bevelen onderzoek

De Europese Unie vraagt een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van echte kogels door het Israëlisch leger op de Gazastrook. Dat meldt de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini zaterdag, nadat bij gewelddadige rellen tussen manifestanten en het Israëlisch leger sinds vrijdag al minstens 16 Palestijnen om het leven kwamen.

"In het bijzonder het gebruik van scherpe munitie moet het onderwerp zijn van een onafhankelijk en transparant onderzoek", aldus het persbericht. "Terwijl Israël het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, moet het gebruik van geweld steeds proportioneel zijn."

Palestijnse betogersBeeld EPA
'Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondrechten die gerespecteerd moeten worden'
Federica Mogherini

"Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondrechten die gerespecteerd moeten worden", aldus Mogherini nog in het persbericht. "Het is essentieel da dat de rust onmiddellijk terugkeert. Alle partijen die betrokken zijn moeten terughoudend zijn en een verdere gewelddadige escalatie tegengaan, net als elke andere daad die burgers in gevaar brengt."

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties (VN) wil een "onafhankelijk en transparant" onderzoek naar het geweld op de Gazastrook, gisteren. Guterres riep "de betrokkenen" op niets te doen dat zou kunnen leiden tot meer slachtoffers, met name onder burgers.

Erdogan veroordeelt optreden Israël in Gaza

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het optreden van Israël in het grensgebied met Gaza veroordeeld. Hij noemde het doodschieten van vijftien Palestijnse betogers door Israëlische soldaten een "moordpartij".

Zijn regering zal de "Israëlische terreur" altijd en overal aan de kaak stellen, beloofde Erdogan zijn achterban zaterdag in Istanbul. Hij sprak van een ,,onmenselijke aanval'' en voegde eraan toe: "Wij zullen onze Palestijnse broeders in hun rechtmatige wens tot het einde toe steunen".

Israël bekritiseert Turkije al geruime tijd wegens hulp aan de radicaal-islamitische groepering Hamas, die in de Gazastrook de dienst uitmaakt.

Turks president Erdogan in Istanboel.Beeld AFP