Paaskuikens vertrappelen elkaar in winkel: ‘Écht niet meer van deze tijd’

© Ark Van Pollare.

Een video, gemaakt in een Aveve-filiaal, zorgt verontwaardiging op sociale media. De beelden tonen paaskuikens die in een bak op kadavers van hun soortgenoten staan. ‘Dit is echt niet meer van deze tijd’, vertelt Hans Lenvain van De Ark van Pollare, een vzw die zich inzet voor achtergelaten weide-dieren.

adm

OPGELET. De beelden in dit artikel kunnen schokkend zijn.

De beelden werden vastgelegd door een sympathisante van De Ark in een filiaal van dier- en tuinwinkel Aveve. De kuikens zitten in een glazen bak waarvan de bodem is bedekt met vertrappelde soortgenoten. De vrouw stelde naar eigen zeggen gelijkaardige taferelen vast in drie andere Aveve-filialen.

In totaal heeft de Ark van Pollare weet van zulke wantoestanden bij vier Aveve-filialen. ‘Eerder deze week kregen we een melding van eenzelfde situatie in een andere Aveve. Het antwoord daar was: “Dat is de natuur, hé.” En wij die dachten dat “de natuur” was dat kuikentjes bij de mama rondliepen te scharrelen…’, schrijft de vzw in een Facebookpost.

Haantjes

‘Als mensen kippen willen houden, kan je perfect kuikens aanschaffen, daar is niets mis mee. Een dier als impulsaankoop daarentegen, is echter écht niet meer van deze tijd’, vertelt Hans Lenvain aan de redactie van Het Nieuwsblad.

Aveve is ‘geschrokken’ van het nieuws en kondigde vrijdag op Twitter en Facebook aan maatregelen te treffen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘We zijn hiervan geschrokken en vinden het jammer dat dit is kunnen gebeuren. We hebben meteen uitgezocht wat er gebeurd was’, zegt de winkelketen in een reactie. ‘Er waren tijdens de nacht enkele kuikens overleden en dit werd bij het opengaan van de winkel meteen vastgesteld door de verantwoordelijke en klanten.’

‘We zullen alles in het werk stellen om dit in de toekomst te vermijden en verzekeren onze klanten dat dierenwelzijn onze absolute prioriteit is.’

‘Ondenkbaar in 2018’

‘Een dier impulsief aankopen is toch echt niet meer van deze tijd’, vindt Lenvain. ‘Ik begrijp dat die diertjes schattig zijn en dat kinderen dat leuk vinden, maar tien jaar geleden kon je kittens en puppies achter glas in de dierenwinkel kopen. Nu is dat ondenkbaar. Waarom zou je dat wel met een kuiken doen?’

Een bijkomend probleem is volgens Lenvain dat Aveve Nationaal weinig tot niets voorziet voor de winkeliers om de kuikens correct te huisvesten. Ook na de mededeling van Aveve nationaal kwam er nog een melding binnen van dieronvriendelijke gehuisveste kuikens. ‘Wij kunnen dus niet anders vragen dan blijven uitkijken en blijven melden’, klinkt het nog.