NBC: Hillary Clinton bouwt voorsprong op Donald Trump uit

Hillary Clinton heeft volgens een nieuwe peiling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 5 procentpunt voorsprong op haar rivaal Donald Trump. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de Democratische kandidate 50 procent van de stemmen krijgen, tegenover 45 procent voor haar Republikeinse rivaal. Dat moet althans blijken uit de wekelijke opiniepeiling van NBC, waarbij de methodologie licht veranderd is tegenover de vorige peilingen in opdracht van de nieuwszender.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Aangezien de eerste stemmen per brief reeds zijn uitgebracht en er in meerdere staten al vervroegd werd gestemd, peilt Survey Monkey voor NBC nu bij waarschijnlijke kiezers in plaats van louter geregistreerde kiezers.

In een race met twee is de strijd spannender volgens deze methodologie, meldt NBC. De vroegere First Lady zou uitkomen op 50 procent van de stemmen, de vastgoedmagnaat op 45 procent. Onder geregistreerde kiezers is de verhouding 49 tegen 43, waar die vorige week nog 48 tegen 44 procent was. 

In een race met vier heeft Clinton eveneens 5 procentpunt voorsprong op Trump. De Libertariër Gary Johnson komt op 10 procent en ecologiste Jill Stein op 4 procent.

De peiling liep tussen 12 en 18 september bij een nationaal staal van 14.326 volwassenen die zeggen geregistreerde kiezers te zijn en van wie 13.320 vermoedelijke kiezers zijn. De foutmarge bedraagt plus en minus 1,2 procentpunt. Met andere woorden de peiling kan er in beide richtingen 1,2 procent naast zitten.

Gewogen peiling

De NBC-peiling is natuurlijk maar één van de vele peilingen in de race naar het Witte Huis. RealClear Politics maakt een gewogen versie van al die peilingen, de nieuwe NBC-peiling inbegrepen. 

In gewogen resultaten heeft Clinton op dit moment een voorsprongetje van 1,3 procent. Dus heel wat minder dan wat blijkt uit de NBC-peiling, maar dat wil niet zeggen dat de NBC-peiling niet betrouwbaar is, want die peiling heeft een kleine foutmarge in vergelijking met de andere peilingen die worden meegenomen in de berekeningen van RealClear Politics.

Meest gelezen