© Tom Palmaers

“Mathieu was een zachtaardige man die voor iedereen klaarstond”

Op de vierde dag van het assisenproces in Tongeren waar de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok terechtstaat, getuigden dinsdagvoormiddag enkele personen uit de omgeving van het slachtoffer, de 54-jarige slager Mathieu Henkens uit Neeroeteren. Zijn huurder Klok gaf hem op 6 april 2013 29 messteken en 8 hamerslagen, omdat Henkens het adres van de Nederlander wilde laten schrappen. Klok riskeerde zo zijn werkloosheidsuitkering te verliezen.

Een 48-jarige huurster, Neeta, omschreef Mathieu als een zachtaardige man, die altijd klaar stond om iedereen te helpen. “Hij was grappig. Hij was groot van gestalte, maar een lief mannetje”, aldus de huurster.

Neeta verbleef in een kamer in het huis van Mathieu, maar geraakte op 6 april 2013 niet binnen. Ze vond dat raar, omdat normaal gezien de achterdeur altijd open was. Bovendien stond de wagen van Mathieu nog thuis. “Ik belde de politie, maar moest nog op hen wachten. Een tweede kennis die arriveerde vond de situatie ook raar en ging in het tegenovergelegen tankstation kijken of Mathieu daar was. Die persoon kwam terug met Mathieu’s kameraad Ronny. Zij forceerden de deur naar binnen. Ik liep tot in de veranda, maar Ronny riep onmiddellijk ‘Naar buiten. Mathieu is er niet meer.’ We hebben dan buiten gewacht op de politie- en hulpdiensten”, vertelde huurster Neeta. Van Mathieu mocht Neeta in Klok zijn studio wonen, maar hij moest Klok eerst buiten krijgen.

Henkens was naar de gemeente gestapt om te melden dat Klok al een tijdje geen huur meer betaalde. Huurster Neeta vertelde ook over een schermutseling tussen Klok en Henkens op 25 maart 2013. Het glas van een deur was toen verbrijzeld. Mathieu Henkens voelde zich volgens Neeta niet meer op zijn gemak in zijn woning. Dat werd ook door andere getuigen bevestigd.

“Een levensgenieter”

Henkens en Klok hadden samen wietplantages opgezet. Henkens ging de voeding voor de wietplanten halen bij de uitbater van een growshop in Nederland. “Ik noemde Math ‘de cowboy’ omdat hij altijd zo’n hoed droeg. Volgens Mathieu was Klok een parasiet, die Mathieu liever kwijt dan rijk was. Hij geraakte er echter niet van af. Klok wilde zijn dubbele uitkering blijven houden en had daarom de studio in het huis van Mathieu nodig” aldus de vroegere growshopuitbater, die ook wist dat Mathieu veel naar Cuba reisde voor de “meisjes” ginds. “Mathieu had er veel vriendinnen. Hij hield er een catalogus op na. Hij was een levensgenieter” vertelde de man.

Dinsdag kwam ook vijftiger U. aan het woord, die volgens assisenvoorzitter Michel Jordens de enige echte vriend van beschuldigde Klok is. U. leerde Klok kennen in zijn fitnesszaak, die failliet ging. “Ik was aan het scheiden en Rob bood een luisterend oor. Robert was een handig iemand. Hij wilde fietsenmaker worden. Ik heb hem kunnen motiveren voor die opleiding. Hij is een Amsterdammer en kan arrogant overkomen. Dat kwam misschien slecht over bij zijn sollicitaties. In het verkeer kon Rob wel eens agressief uit de hoek komen, maar hij zou zeker niemand belagen. Rob is eigenwijs en koppig, stipt en direct. Hij wond er geen doekjes om. Hij was recht voor de raap. Hij is een fier iemand. Zijn motto was een gezonde geest in een gezond lichaam”, aldus de vriend.

Dinsdagnamiddag om 14 uur wordt het getuigenverhoor voortgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer