Zoon Donald Trump vergelijkt vluchtelingen met fruitsnoepjes

De oudste zoon van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt heel wat kritiek nadat hij op Twitter vluchtelingen had vergeleken met Skittles, fruitsnoepjes die lijken op smarties.

Donald Trump Junior postte op Twitter een afbeelding waarop een kom Skittles te zien is. "Als ik vertelde dat in de kom drie snoepjes zitten die je zouden kunnen doden, zou je er dan nog in grabbelen? Zo werkt het Syrische vluchtelingenprobleem", staat erbij te lezen.

"De foto zegt alles", schrijft de zoon van de presidentskandidaat erbij. "Laten we stoppen met die politiek correcte agenda die Amerika niet op de eerste plaats zet."

De afbeelding - die het officiële logo van de Trump-campagne draagt - is een duidelijke verwijzing naar de standpunten van Donald Trump. Hij vindt namelijk dat de Verenigde Staten geen vluchtelingen meer zouden mogen binnenlaten.

Het campagneteam van Trump heeft nog niet gereageerd, maar Wrigley - het bedrijf dat Skittles maakt - wél. "Skittles zijn snoepjes. Vluchtelingen zijn mensen", merken ze op. "We hebben niet het gevoel dat dit een goede vergelijking is. We onthouden ons van verdere commentaar."

Fotograaf blijkt zelf een vluchteling

De foto van de snoepjes blijkt van de hand van de Brit David Kittos, die het beeld in 2010 op Flickr plaatste. Hij schrok zich naar eigen zeggen een hoedje toen zijn vrienden hem contacteerden over de tweet. De man blijkt bovendien op zijn zes jaar ook zelf gevlucht uit zijn land na de Turkse bezetting van Cyprus.

"Ik maakte de foto zes jaar geleden als test", zegt de man aan BBC. "Toen was er helemaal nog geen sprake over Syrische vluchtelingen, laat staan dat de foto gemaakt is met de intentie om een politieke boodschap te verspreiden. Dit is niet gebeurd met mijn toestemming. Ik steun de overtuigingen van Trump niet en ik zal hier ook nooit geld voor aannemen."

Meest gelezen