© rr

Historisch lage werkloosheidscijfers: 2,76 miljoen Belgen zijn niet aan de slag

Het aantal uitkeringsgerechtigde werklozen in ons land is voor het eerst in veertig jaar onder de 500.000 gezakt. Toch ligt het aantal landgenoten ‘op arbeidsleeftijd’ dat niet aan de slag is nog een pak hoger. Ondanks een recordaantal vacatures. “Het hoge aantal inactieven in België is zorgwekkend”, zegt KBC-econoom Johan Van Gompel.

krs

Met 2,7 miljoen zijn ze, de Belgen op arbeidsleeftijd die niet aan de slag zijn op onze arbeidsmarkt. ‘Arbeidsleeftijd’ betekent in dit geval 15 tot 64 jaar, internationaal de meest gehanteerde norm.

Dat aantal inactieven brengt onze werkzaamheidsgraad op 63%. Nederland en Duitsland schommelen rond de 75%. Ook Frankrijk doet het met 65% beter dan België.

Deels onvermijdelijk

“Hoewel de jobmotor op volle toeren draait, blijft het aandeel werkenden binnen de bevolking op beroepsactieve leeftijd in België zorgwekkend laag”, zegt KBC-econoom Johan Van Gompel. “Achter de schermen schuilt immers een grotere groep inactieven die, al dan niet tijdelijk, geen werk zoeken of dat niet meer moeten doen.”

Denk aan oudere werklozen die vrijgesteld zijn, bruggepensioneerden en mensen met loopbaanonderbreking, tijdskrediet of ouderschapsverlof. “Uiteraard is een deel van de inactiviteit buiten de officiële werkloosheid onvermijdelijk, zoals bij gehandicapten, of zelfs nuttig, die in het kader van mantelzorg bijvoorbeeld. Maar dat belet niet dat een ander deel in principe wel nog op de arbeidsmarkt actief zou kunnen zijn.”

Het volstaat het dus niet om louter in te zetten op het activeren van werklozen. “Toegegeven, er zijn mensen die om allerlei redenen nooit de arbeidsmarkt zullen of kunnen betreden. We moeten daar begrip voor opbrengen”, besluit Van Gompel. “Maar de andere mensen hebben we hard nodig om de structurele krapte op onze arbeidsmarkt aan te pakken.”