© BELGAIMAGE

OPINIE. “Hoog tijd om bewoners te beschermen met asbestinventaris”

Van de 3,7 miljoen ton asbest die nog in omloop zit, schuilt zo’n 910.000 ton in woningen van particulieren. Door de toenemende verwering nemen de gezondheidsrisico’s nog toe. Het is hoog tijd om met een asbestinventaris de bewoners te beschermen.

Marc Dillen, Directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw

In woningen zit heel wat asbest in meer dan 3.500 verschillende toepassingsvormen. Wij zijn dan ook voorstander van de verplichte opmaak van een asbestinventaris voor woningen. Het instrument bestaat al om werknemers tegen asbest te beschermen. Waarom die bescherming dan niet uitbreiden naar bewoners? Ook gezinnen en kinderen moeten thuis in een asbestveilige omgeving kunnen zitten.

Als een asbestinventaris beschikbaar is bij de verkoop van een woning, is de burger op voorhand op de hoogte van de mogelijke gezondheidsrisico’s. De inventaris kan bovendien deel uitmaken van de woningpas. De woningpas zal in eerste instantie informatie bevatten over de energieprestaties om de woning energiezuiniger te maken. Volgens ons zou de woningpas ook informatie moeten bevatten om de woning gezonder te maken en dus ook over de aan- of afwezigheid van asbest.

© Dann

Momenteel worden kopers van een woning zelden over de aanwezigheid van asbest geïnformeerd. Een asbestinventaris, zoals die in Frankrijk al jaren is verplicht, zal hierin voortaan ook in Vlaanderen duidelijkheid kunnen scheppen.

De gezondheidsrisico’s zijn zeer reëel. Bij alle huizen en appartementsgebouwen van voor 2001 is de kans groot dat ze asbest bevatten. Rond sommige verwarmingsbuizen en onder vinylvloeren bijvoorbeeld zit vaak nog losgebonden asbest dat altijd gevaarlijk is. In daken, gevels, dakgoten en pijpleidingen uit asbestcement was het asbest initieel gebonden maar dakbedekking verweert naarmate het ouder wordt en dat proces begint al na 20 jaar. Asbestvezels komen dan los waardoor ze vrijkomen in de lucht of zich verspreiden via het regenwater naar de grond, de regenwaterput of de riolering.

Een asbestinventaris is ook een goed idee voor wie sloop- en renovatiewerken zelf uitvoert of laat uitvoeren. Het huidige toepassingsgebied van de asbestinventaris is nog beperkt. Enkel als bij de sloop of renovatie werknemers betrokken zijn, is de aannemer door de federale arbeidswetgeving verplicht om ook voor werken bij particuliere woningen een asbestinventaris op te maken.

Als de particulier al over een asbestinventaris beschikt, is de uitvoerder (niet alleen het aannemingsbedrijf maar ook de zelfstandige) op voorhand gedocumenteerd en kan hij beter een offerte opmaken. De opdrachtgever wordt minder geconfronteerd met onverwachte kosten tijdens de werken. Hij loopt ook minder een aansprakelijkheidsrisico voor de verontreiniging die wordt verspreid in de omgeving door een onzorgvuldige uitvoering. Bovendien zullen de kosten uiteindelijk lager liggen. De verwerking van bouwafval dat door asbest is besmet, is veel duurder. De saneringskost na een onzorgvuldige verwijdering is vaak vele malen groter dan het asbest direct correct en veilig te verwijderen.