© AP

Ramptoeristen riskeren 116 euro boete

Na het ongeval met een Belgische bus nabij het Beierse Aschaffenburg is de Duitse politie niet te spreken over de ramptoeristen die foto’s en filmpjes maakten van de ravage. Ze hinderden het werk van de hulpdiensten en zorgden voor extra gevaar. Ook onze federale politie kent het probleem en treedt er hard tegen op. “Wie in de file beelden maakt, riskeert een boete van 116 euro.”

tg

Bij het ongeval zaterdagochtend kwam de Belgische chauffeur Rudy Veugelen (39) uit Herent om. De tweede chauffeur wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden. Alle andere gewonden hebben het ziekenhuis intussen mogen verlaten. De bus botste op een traag rijdende vrachtwagen die voor hem reed.

Bij de Duitse politie blijft vooral het gedrag van andere chauffeurs nazinderen. Vanuit de auto vanop de pechstrook maakten ze beelden. “Ongehoord en bovendien gevaarlijk”, klinkt het. Hoeveel chauffeurs een bekeuring krijgen, was gisteren nog niet duidelijk.

Vaak voorkomend fenomeen

Mensen die foto’s of filmpjes maken van een ongeval als ze in de file staan of er stapvoets passeren, het is een almaar vaker voorkomend fenomeen, zegt onze federale politie.

“Het zal je eigen kind of partner maar zijn die daar voor zijn leven ligt te vechten. Ik denk dat niemand het leuk zou vinden als die beelden nadien opduiken op sociale media. Maar het creëert ook gevaarlijke situaties en bijkomende files, omdat de chauffeur zijn aandacht op de weg verliest”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie.

Veiligheid prioritair

De prioriteit van de politie gaat bij een ongeval altijd eerst uit naar de veiligheid van de weggebruikers, zowel slachtoffers en hulpverleners als andere chauffeurs. “Maar als we tijdens het regelen van het verkeer of bij de vaststellingen zien dat chauffeurs filmen met hun smartphone, worden hun kentekens genoteerd en mogen ze nadien een proces-verbaal in de bus verwachten”, klinkt het kordaat.

In april van vorig jaar gebeurde op de E19 in Brecht een zwaar ongeval waarbij onder meer een vrachtwagenchauffeur gekneld zat en levensgevaarlijk gewond raakte. De politie verbaliseerde toen 54 chauffeurs die in de kijkfile foto’s en filmpjes maakten. Bij een ander ongeval op de E40 in Everberg werden zelfs 200 chauffeurs op de bon geslingerd.

Bij zware ongevallen op snelwegen doet de politie daarom steeds vaker een beroep op de brandweer om witte schermen te plaatsen die de wrakken afschermen. Bij een dodelijk ongeval vorig jaar op de A3 in Duitsland, waar nu ook de Belgische bus verongelukte, richtte de brandweer zelfs brandweerslangen op truckers die het ongeval filmden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER