De Block betaalt invriezen kinderwens voor meer kankerpatiënten terug

Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD) © belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) trekt vier miljoen per jaar uit voor de terugbetaling van oncofreezing, waarbij eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel van kankerpatiënten wordt ingevroren. De doelgroep wordt uitgebreid. Ondertussen maakten al meer dan 300 patiënten gebruik van de regeling.

Jan-Frederik Abbeloos

Tot nog toe was de terugbetaling van oncofreezing van eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel voorbehouden voor twee groepen patiënten: kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen, bijvoorbeeld bij een hoog risico op borst- of eierstokkanker.

Andere patiënten met risico op onvruchtbaarheid door chemotherapie vielen uit de boot, omdat ze strikt genomen geen kankerdiagnose hadden gekregen. Binnen het budget van vier miljoen euro per jaar dat minister Maggie De Block (Open VLD) uittrekt voor de terugbetaling van oncofreezing wil de minister de doelgroep daarom binnenkort uitbreiden naar andere patiënten. In eerste instantie naar vrouwen met een eierstoktumor en naar patiënten die wegens een zeldzame bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan.

‘Ook aan die transplantatie gaat chemotherapie vooraf, met een grote kans op onvruchtbaarheid’, legt Herman Tournaye uit, diensthoofd van de fertiliteitskliniek aan het UZ Brussel. ‘Het is goed dat ook die mensen geholpen zouden worden. Het is een groep die in de toekomst groter gaat worden, met vaak heel jonge patiënten.’

Vooral mannen

Sinds minister De Block (Open VLD) vorig jaar besliste om oncofreezing terug te betalen voor kankerpatiënten, maakten in negen maanden tijd 303 patiënten gebruik van de regeling. Verwacht wordt dat er zo’n 400 mensen op jaarbasis van de regeling zullen gebruikmaken.

Het gaat vooral om mannen, zo blijkt. De procedure is voor hen dan ook minder complex en duur. In 30 gevallen gaat het om patiënten jonger dan 16 jaar. ‘We hebben al oncofreezing gedaan bij een kindje van 1 jaar oud dat een stamceltransplantatie nodig had’, zegt Michel De Vos, afdelingshoofd van de fertiliteitskliniek.