Hoera- én boegeroep op eerste verjaardag van circulatieplan in Gent

© fvv

Het circulatieplan van Gent, dat vandaag net één jaar geleden werd ingevoerd, kreeg afgelopen weekend zowel hoera- als boegeroep te slikken. De Gentenaars zijn een jaar na de start van het plan duidelijk nog steeds verdeeld over de effecten.

Bert Staes

Het circulatieplan speelde afgelopen weekend opnieuw een hoofdrol in de stad. Het veelbesproken plan werd ingevoerd op 3 april 2017, vandaag net een jaar geleden. Die "verjaardag" werd maandag gevierd aan de Ottogracht.

Een groep voorstanders organiseerde er een ludieke ‘knip-nick’, een picknick aan de knip in de Ottogracht. Onder aanvoeren van het Gents Milieufront vierden ze de verjaardag van het circulatieplan.

"Natuurlijk is er nog ruimte voor verbetering, maar we zijn ook blij met het verminderde autoverkeer en de zuiverder lucht in de binnenstad", klonk het.

Aan de andere kant van de binnenstad liet de bekende cadeauwinkel Achter De Maan weten ermee te stoppen met een ‘circulatie-uitverkoop’. De winkel op de hoek van het Braunplein en de Sint-Niklaasstraat houdt er na 25 jaar mee op.

“Door de opkomst van e-commerce, snel wijzigende trends en, vooral, het circulatieplan. Dat was voor ons de druppel", klinkt het in een bericht op Facebook. "Het is zeer moeilijk geworden om in Gent nog te ondernemen.”

Aan de gevel van de winkel zijn grote affiches gehangen met het opschrift 1 jaar later, 3 april 2018: circulatie-uitverkoop. Op één affiche zijn leegstaande winkels te zien met twee struisvogels die hun hoofd in de grond steken. Ze dragen de namen van de twee Gentse schepenen Filip Watteeuw (Groen, mobiliteit) en Christophe Peeters (Open Vld, middenstand).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen