Geen nationale staking op 7 oktober

De vakbonden roepen niet langer op tot een algemene staking op 7 oktober naar aanleiding van de tweede verjaardag van de regering-Michel, nu de begrotingsgesprekken van die regering uitlopen. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB beslist na apart overleg binnen de bonden zelf.

De voorwaarden voor een algemene staking zijn niet aanwezig, zegt het ABVV. De meeste vakbondscentrales hadden laten weten dat ze een nationale staking alleen in gemeenschappelijk vakbondsfront willen houden en het ACV vindt het te vroeg voor een algemene staking.

"De algemene staking op 7 oktober wordt opgeschort omdat de regering vertraging heeft opgelopen bij de begrotingsopmaak", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. Volgens hem ziet het er sterk naar uit dat er pas met de 'state of the union' van premier Charles Michel op 11 oktober in de Kamer meer duidelijkheid zal zijn over de maatregelen die de centrumrechtse coalitie wil doorvoeren. "We gaan dan de regeringsmaatregelen grondig bekijken en evalueren en er de gepaste acties aan koppelen."

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bevestigt wel dat de nationale betoging van 29 september doorgaat. Op 7 oktober zullen er wel acties zijn in bepaalde sectoren en bedrijven, maar een eventuele algemene staking is voor later.

Meest gelezen