© BELGAIMAGE

Datingapp Grindr stuurde hiv-status van homoseksuele gebruikers door naar bedrijven

Datingapp Grindr heeft gevoelige persoonlijke informatie van hun homoseksuele en biseksuele gebruikers doorgestuurd naar twee andere bedrijven. Zo lieten ze aan die partners bijvoorbeeld weten of hun klant hiv had of niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Noorse bedrijf SINTEF.

mrra

Grindr heeft al jaren persoonlijke gegevens van hun gebruikers doorgestuurd naar de bedrijven Apptimize en Localytics. Dat zijn twee partners die werken aan het optimaliseren van de datingapp. Hoewel gebruikers Grindr wel toestemming gaf om die gegevens bij te houden, wisten ze niet dat het ook bij derden belanden.

Zelfs hiv-status gelekt

Het gaat niet alleen om contact- en locatiegegevens, wat de efficiëntie van een app inderdaad kan helpen. Maar in plaats van die informatie apart op te sturen, gingen ze voor de snelle oplossing: ze stuurden alle informatie van gebruikers door. Van seksuele voorkeuren tot hun hiv-status. Bovendien staat de datingapp bekend om het feit dat er ook expliciete en gevoelige berichten en foto’s op te vinden zijn, die ook werden doorgespeeld.

“Er moet maar één iemand de bedrijven hacken, en alle informatie ligt op straat. Het zorgt voor een enorm probleem: als er iemand slechte bedoelingen heeft, is de informatie nu niet alleen bij Grindr, maar op wel drie plekken te vinden”, reageert Antoine Pultier van de Foundation for Scientific and Industrial Research. “Ik vind dit echt gewoon een kwestie van incompetentie, dat bedrijven gewoon alles doorsturen. En dan nog onversleuteld.”

Grindr reageert misnoegd

Het bedrijf reageerde na de bekendmaking van het nieuws meteen: ze beloven de uitwisseling van gegevens met die twee bedrijven meteen stop te zetten. Toch vinden ze dat hun weinig schuld treft. Topman Scott Chen van Grindr klinkt dan ook misnoegd: “Wij verkopen de gegevens tenminste niet aan adverteerders of andere bedrijven. Deze bedrijven worden gewoon betaald om onze app te verbeteren, dit is de normale gang van zaken voor bijna alle apps.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER