© AP

Duitse aanklager vraagt gerecht om Puigdemont uit te leveren aan Spanje

Een aanklager in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vraagt de rechtbank om Carles Puigdemont, de vroegere Catalaanse president, uit te leveren aan Spanje. Puigdemont zit al goed tien dagen opgesloten in een Duitse cel.

gjs

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in Schleswig-Holstein, nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken, op weg van Finland naar België. Hij zit in de cel in Neumünster in afwachting van de beslissing van de rechtbank over een eventuele uitlevering aan Spanje, waar de man wordt vervolgd wegens rebellie.

De Duitse openbaar aanklager vraagt nu dat het gerecht Puigdemont uitlevert aan Spanje. Tot het zover is of tot de rechtbank een beslissing neemt, vraagt de aanklager ook dat Puigdemont in de cel blijft.

“Ik zal niet opgeven”

De afgezette Catalaanse minister-president liet vorige week nog van zich horen vanuit zijn Duitse cel. Hij tweette het volgende: “Laat het voor iedereen duidelijk zijn: ik zal niet opgeven, ik zal mij niet schikken, ik zal niet terugwijken voor de onrechtmatige daden van degenen die de stembusgang hebben verloren (...).” Voorts verwijt hij de regering in Madrid dat ze bereid is om de rechtsstaat op het spel te zetten enkel en alleen om de eenheid van het land te verzekeren.

Eerder had een van zijn advocaten, Gonzalo Boyé, na een bezoek aan de politicus al een gelijkaardige boodschap doorgegeven. Hij zei toen dat Puigdemont “zich nooit zal overgeven” en “vastbesloten is om de strijd verder te zetten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer