Verste ster ooit ontdekt: Icarus bevindt zich op 9 miljard lichtjaren van de aarde

© REUTERS

De astronomen van de Hubble-telescoop laten de champagne knallen. Ze hebben een ster gezien die 9 miljard lichtjaren van de aarde staat. Normaal zien de Hubble-astronomen niets ouder dan 100 miljoen lichtjaren. “Knap gedaan, maar de natuur heeft een beetje geholpen”, zegt Francis Meeus van de Volkssterrenwacht Mira.

pom

Goeie oude Hubble toch. Hij moest normaal al vorig jaar al zijn vervangen door opvolger James webb. Maar de lancering van James Webb is uitgesteld tot volgend jaar. Het is alsof Hubble de concurrentie voelt en in haar laatste dagen nog eens een ferm record wil vestigen.

© Kms

En wat voor een: ruimtetelescoop Hubble stuurde beelden door van een ster die minstens negen miljard lichtjaren van ons verwijderd staat. “Dat is minstens honderd maal verder dan de vorige “verste” ster die we ooit zagen”, zegt Alex Filkippenko, astronoom aan de universiteit van Californië.

De astronomen doopten de nieuwe verste ster Icarus naar een figuur uit de Griekse mythologie die met zijn vader naar de zon probeerde te vliegen maar zijn vleugels verbrandde.

Een lens in de ruimte

“Dat Icarus zichtbaar werd, komt door het natuurfenomeen gravitational lensing”, zegt Francis Meeus van de Volkssterrenwacht Mira. “Daarbij gaat een massa als lens functioneren. Als een immense lens, die een kromming veroorzaakt in de ruime. Zie de ruimte als een zwarte gespannen laken. Laat daar een zwarte bol op vallen en die trekt alles krom. Die kromming in de ruimte trekt ook het licht dichterbij. Dat is hier gebeurd. Hubble tuurde naar een ver punt in de ruime maar zag niets. Plots passeerde een immense massa en die zorgde voor een kromming en trok zo het licht van die immens verre Icarus wel 2.000 maal dichterbij. Zo werd Icarus plots wel zichtbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen