© Shutterstock

Kunnen we binnenkort geen Tabasco meer kopen?

Tabasco, de pikante saus die al 150 jaar in de Amerikaanse staat Louisiana wordt gemaakt, zou het de komende jaren wel eens moeilijk kunnen krijgen om te overleven. Door de opwarming van de aarde stijgt het zeeniveau en dat knabbelt aan het land waar de rode pepers worden geteeld en de fabriek al die jaren al gevestigd is.

flb

Al sinds 1868 wordt op Avery Island de bekende Tabascosaus gemaakt door de McIlhenny-familie. Maar aan die traditie zou binnenkort wel eens een einde kunnen komen. Het eiland in de Amerikaanse staat Louisiana, waar het bedrijf en de peperplantages gelegen zijn, wordt bedreigd door de oprukkende zee.

Avery Island ligt namelijk op een zoutdiapier met talrijke zoutmijnen en per jaar wordt zo'n 10 meter van het grondgebied afgeknabbeld door het instromende zoute zeewater. Het eiland zakt trouwens als gevolg van onder meer erosie zelf jaarlijk zo'n 0,8 centimeter weg. En daar zit de opwarming van de aarde voor een en ander tussen.

"We maken ons wel degelijk zorgen en we werken hard om het verlies aan land te beperken", zegt Tony Simmons, zevende generatie in het bedrijf, in een interview met The Guardian. "We zouden Tabasco wel ergens anders kunnen maken, maar het gaat om meer dan dat: dit is onze thuis."

750.000 flesjes

Toch lijkt het er niet meteen op dat de saus helemaal van de aardbodem zal verdwijnen. Het bedrijf heeft ook heel wat plantages in Afrika en Zuid-Amerika. Al die pepers worden vervolgens naar Avery Island gebracht en daar verwerkt. Op vandaag rollen er nog elke dag 750.000 flesjes van de band. De saus en het merk worden dus niet meteen bedreigd, maar de unieke locatie waar het ooit allemaal begon, zou wel eens voorgoed kunnen verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer