© Shutterstock

Waarom het stilaan tijd wordt dat je je planten wat meer water geeft

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, dan wordt het komend weekend stralend lenteweer. Dat is goed nieuws voor wie al lang naar een straaltje zonneschijn verlangt, maar ook voor onze kamerplanten. Met deze tips van The Plant Corner in Antwerpen voelen ze zich op hun best in de lente en zomer.

vwh

Als er iets is waar planten in de lente helemaal van opfleuren, dan is het wel nieuwe potgrond. “Je hoeft je planten niet te verplanten in een grotere pot. Maak de originele pot leeg en vul opnieuw op, kies voor een bovenste laag met nieuwe grond of ga voor een nieuwe pot van hetzelfde formaat en vul met verse potgrond. Uit die nieuwe grond halen planten immers de energie die ze op dat moment nodig hebben om goed te groeien. Als je merkt dat de wortels uit de pot barsten, is het uiteraard wel raadzaam om voor een groter model te gaan”, zegt Sofie Vertongen van The Plant Corner. “Je planten jaarlijks van (een laag) nieuwe potgrond voorzien, is in principe genoeg om aan de noden van de planten te voldoen. Extra meststof geven kan een keer per maand, maar de natuurlijke groei bevorderen geniet onze voorkeur”, klinkt het.

© Shutterstock

Dubbel zoveel waterIn het kader van die natuurlijke groei speelt ook regenwater een grote rol. “Vanaf maart worden de dagen langer. De zon schijnt meer en de planten krijgen als het ware een signaal dat hun moment om verder te groeien is aangebroken. Meer bewateren helpt hen daarbij. Geef in plaats van één keer (in de winter), twee keer water per week. En kies voor regenwater, want in kraantjeswater zit heel veel zout en kalk. Dat maakt het, zeker in steden, veel te hard en kan ertoe leiden dat de planten stoppen met groeien.” Vertongen voegt eraan toe dat je de hoeveelheid water best geleidelijk aan opbouwt.

© Shutterstock

Hallo vochtig klimaat

Het is ook een goed idee om de bladeren met een plantenspuit vochtig te maken. “Hoe groter en dunner het blad, hoe aangenamer het is voor de plant om af en toe vocht op de bladeren te krijgen. Een tropische gatenplant, bijvoorbeeld, kun je een keer per week op deze manier bewateren. Of meer, want met verstuiven kun je eigenlijk niet overdrijven. Zie het als een aanvulling op de bewatering die in het zomerseizoen wordt opgetrokken naar twee keer in de week. Is er een hittegolf op komst, dan is het aangewezen om in huis een vochtig klimaat na te bootsen. Hiervoor kun je de spuit gebruiken en eventueel extra luchtbevochtigers in de ruimte plaatsen.”

© Shutterstock

Opgepast: te veel licht

Let steeds op dat de plant tijdens het verstuiven niet in te fel licht staat. “Als de zon pal op de vochtige bladeren schijnt, kan ze er gaatjes in branden. Heb je een schaduwplant zoals de goudpalm en Aglaonema in huis en krijgt die te veel licht, dan zal je merken dat de bladeren gaan uitdrogen en bruin worden aan de randjes. Dat is een signaal dat ze meer water (en schaduw) nodig hebben. Cactussen en vetplanten staan beter helemaal niet in de felle middagzon. In de wintermaanden hebben ze het naar hun zin aan het raam, ’s zomers zien ze af omdat er achter ramen geen luchtcirculatie is. Het gevolg kan zijn dat ze uitdrogen. Scherm ze daarom af van het felste zonlicht.”

Snoeien maarVind je dat een plant er triestig blijft uitzien? Dan raadt de experte aan om de tuinschaar erbij te nemen. “Je kunt verdorde stukken ervan tussen halen of de plant snoeien. Knip de verdorde stukken af net boven de slapende knop. Zo stimuleer je de plant om nieuwe takken en blaadjes te maken. Ook leuk voor planten die een boost nodig hebben: zet ze eens buiten in de regen bij 15 à 16 graden. Daar kikkeren ze helemaal van op. Check wel of er geen insecten zoals blad- of wolluis op de planten zitten als je ze opnieuw naar binnen haalt." Meer info: www.theplantcorner.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer