thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© thinkstock

Waarom horecazaken in België het zo moeilijk hebben om overeind te blijven

Aan kwalitatieve restaurants geen gebrek in België, maar net dat maakt het voor horeca-uitbaters moeilijk om het hoofd boven water te houden. "Een overaanbod aan zaken maakt de druk om prijzen te verlagen steeds groter. Terwijl de vaste kosten en het loon van het personeel even duur blijven," verklaren experts.

99 reacties

  • christoph janssens

    5 jaar geleden
    Dedokker: wat bedoelt u precies met "onbekwaam personeel"?
  • Emi Hergersberg

    6 jaar geleden
    De consumpties in de horeca zijn voor mij te duur. Ik drink dus koffie op mijn eigen terrasje en kook zelf. Als ik ga genieten is het over de grens waar de btw 19% en de meeste zaken goedkoper.
  • paul piens

    6 jaar geleden
    Als ze ook eens redelijke huurprijzen zouden vragen voor het gebouw, dat zou al een boterham schelen
  • Robert De Fruytier

    6 jaar geleden
    Als je hier in belgenland een zaak wil beginnen,betaal je je al blauw aan taxen en belastingen,vergunningen,en je hebt dan nog niet een ding verkocht!Daarna regelmatig controles(die moeten betaald worden uiteraard)Ach ja,je zou maar te rijk worden zonder hun weet........Men wordt hier bedolven onder taxen,accijnzen,btw,enz...en dan zijn ze hier verwonderd dat veel mensen afhaken!
  • marc van de poel

    6 jaar geleden
    Een Porsche. Laat me niet lachen. Was het maar waar. Sommigen hier vergelijken hardwerkende uitbaters met mensen uit echte topzaken. Dommerikken. In een normaal restaurant of taverne betaal je misschien beetje meer dan in Duitsland of Nederland. Maar ja Würst und Sauerkraut of een 'Leuke Hollandse biefstuk van 150 gram? Pff. U doet maar. Hier in België is het harken met de middelen die we hebben.