ASSISEN. “Robert Klok heeft narcistische persoonlijkheidskenmerken met een kort lontje”

© BELGA

In het Tongerse hof van assisen kwamen dinsdagnamiddag gerechtspsycholoog Renaat Mattheus en psychiater Frans Mesotten de persoonlijkheid schetsen van beschuldigde Robert Klok, die terechtstaat voor de moord op de 54-jarige slager Mathieu Henkens uit Neeroeteren (Maaseik). Bij Klok werd geen persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, maar zijn persoonlijkheidsstructuur vertoonde vooral narcistische en antisociale persoonlijkheidskenmerken. “Door krenkingen werd zijn lontje steeds korter”, klonk het.

Met betrekking tot die krenkingen had meester Pieter Filipowicz het over het faillissement van zijn fitnesszaak, het op de klippen lopen van het eerste huwelijk van Klok, het spaak lopen van zijn relatie nadien en het feit dat hij moest stoppen met zijn cannabisplantages. Psychiater Mesotten vulde aan dat Klok te weten was gekomen dat Henkens achter zijn rug verder deed met wietteelt en dat Klok zo zijn deel van de winst door zijn neus geboord zag.

“Klok dreigde ook uit zijn huis gezet te worden. Het zijn allemaal mogelijke stressfactoren, die het lontje bij Klok korter maakten”, aldus Mesotten en Mattheus. Filipowicz zag zo een mogelijke verklaring voor de ontploffing van agressie bij Klok, die voordien nooit agressief was geweest. Mattheus voegde eraan toe dat Klok met een IQ van 115, die een opgeklopt en overgewaardeerd zelfbeeld had, dat zelfbeeld stilaan had zien afbrokkelen.

Cannabisplantages

“Hij plaatst zich boven anderen. Hij tracht zijn mannelijkheid in de kijker te plaatsen, zoals onder meer door karate te beoefenen. Hij heeft nogal gemakkelijk lange tenen. Hij kan snel gekrenkt zijn. Hij gaat vlot met anderen om, maar met een emotionele afstand. Er is wel normbesef bij Klok, maar dat normbesef kan tijdelijk aan de kant worden geschoven, zoals we zien bij het telen van wiet,’‘ aldus psycholoog Mattheus.

Enkele getuigen, die bij Henkens over de vloer kwamen, vertelden over het duistere kantje van Henkens als wietteler en -verkoper. Henkens sprak met zijn kennissen blijkbaar vrijuit over zijn cannabisplantages. “Als ik het niet kweek, dan doet iemand anders het”, zei Mathieu indertijd. Zelf waren de getuigen niet geneigd veel te vertellen over hun verleden met Mathieu. Meermaals kwam het verhaal terug dat Henkens oog had voor jong en vrouwelijk schoon.

Woensdag komen tot slot de familieleden van het slachtoffer en de moraliteitsgetuigen van Klok aan het woord. Daarna starten de pleidooien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen