Direct naar artikelinhoud
Jemen

Landen beloven 2 miljard dollar voor "ergste humanitaire crisis ter wereld" in Jemen

Gevluchte Jemenitische kinderen in een vluchtelingenkamp.Beeld REUTERS

De internationale gemeenschap heeft volgens de Verenigde Naties rond de 2 miljard dollar aan de noodlijdende bevolking in Jemen beloofd. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres had even voordien opgeroepen de hulp voor Jemen aanzienlijk te verhogen. "Jemen is ondergedompeld in de zwaarste humanitaire crisis ter wereld", zei hij aan het begin van de donorconferentie voor Jemen in Genève. 

Liefst 8,4 miljoen mensen weten niet waar ze hun volgende maal vandaan moeten halen. Velen hebben niet eens toegang tot proper water. Bijna drie miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed, luidt de kritiek van de VN-secretaris-genreaal. "Elke tien minuten sterft een kind door vermijdbare omstandigheden."

De oproep werd gelanceerd daags na een aanval op de havenstad Hodeida, die in handen is van de Houthi-rebellen, waarbij weer veel kinderen zijn omgekomen. De Verenigde Naties noemde de aanval "een van de ergste aanvallen op kinderen sinds het conflict in maart 2015 is geëscaleerd". De huidige situatie, aan het begin van het vierde oorlogsjaar, is rampzalig. "Maar met internationale steun kunnen we verhinderen dat het land in een langdurige tragedie afglijdt".

2 miljard dollar

De internationale gemeenschap beloofde daarop ongeveer 2 miljard dollar aan de noodlijdende bevolking in Jemen. "Dat is een opmerkelijk succes", aldus Guterres. Ter vergelijking met de donorconferentie van 2017 is bijna dubbel zoveel geld toegezegd. Hij is er ook van overtuigd dat de nog ontbrekende middelen in de loop van het jaar bijeengebracht kunnen worden.

In het straatarme land op het Arabische schiereiland woedt al meer dan drie jaar een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan tienduizend mensen het leven heeft gekost en 53.000 anderen heeft verwond sinds een door Saudi-Arabië geleide coalitie er in 2015, zonder VN-mandaat, luchtaanvallen is beginnen uitvoeren tegen een opstand van sjiitische Houthi-rebellen.