© Victoriano Moreno

Toplui Antwerpse haven ontvangen enveloppe met wit poeder

Verschillende toplui van de Antwerpse haven en grote bedrijven in het havengebied hebben afgelopen weekend thuis enveloppen met daarin een verdacht poeder gekregen. Verschillende politionele bronnen bevestigen dat het onderzoek naar de zaak zich eerder in de richting van de actievoerders voor het havendorpje Doel oriënteert.

sare, pvb

Niet alleen bij de Antwerpse politie aan de Oudaan viel zaterdagmiddag een enveloppe met wit poeder in de bus. Verschillende bronnen bevestigden gisteren dat in totaal een vijftiental soortgelijke pakketjes afgeleverd werden op verschillende adressen in en rond Antwerpen. Behalve de politietoren aan de Oudaan waren de geadresseerden allemaal grote spelers uit de haven van Antwerpen. Bedrijfsleiders van grote firma’s op de linkerscheldeoever maar ook (ex-)toplui van het Havenbedrijf en politici met links naar de haven.

Verschillende belangrijke havenfiguren bevestigden gisteren aarzelend dat zij zo’n brief hebben gekregen, maar vragen al evenzeer hen niet te citeren. Uit allerlei details blijkt dat de dader(s) een verouderde adressenlijst hebben die al minstens twee jaar niet meer werd aangepast.

El cartel de Medellin

Gezien de recente problemen in het milieu en het feit dat ook de politie poeder kreeg, werd in eerste instantie gedacht aan een signaal vanuit het drugsmilieu. Vooral omdat aanvankelijk gedacht werd dat er cocaïne in de enveloppen zat. Op sommige zendingen was als afzender ‘el cartel de Medellin’ vermeld, een verwijzing naar de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar.

Doel2020

Die piste wordt nog niet helemaal uitgesloten, maar verschillende politionele bronnen bevestigen intussen dat het onderzoek zich eerder in de richting van de actievoerders voor het havendorpje Doel oriënteert. Enkele bestemmelingen vertellen ons ook spontaan dat de politie hen meedeelde dat ze de dader(s) “vermoeden in kringen van actievoerders rond Doel”.

“Als dat waar is, is dat smakeloos. Dit kan je in de huidige context nog moeilijk een studentikoze actie noemen”, reageert een geadresseerde. Een ander zegt eerlijk dat zijn gezin behoorlijk geschokt is.

Actievoerder Jan Creve van de beweging Doel2020, is met vakantie in het buitenland en is boos. “Wat wil je nu dat ik daar op zeg? Tot een uurtje geleden wist ik hier niets van. Naar wat mij nu is verteld, zou er een link met het drugsmilieu gesuggereerd worden. Zouden ze zich niet beter bezighouden met de echte gevolgen van hun geplande havenuitbreiding in plaats van ons zwart te maken?”

De politie onderzoekt de zaak. Het Antwerpse parket laat woensdag weten dat de onderzochte pakketjes “negatief testten op gevaarlijke stoffen”. “Er is nog geen duidelijkheid over het motief en/of de afzenders”, zegt woordvoerster Sylvie Van Baden. “Het onderzoek hiernaar loopt volop.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER