Direct naar artikelinhoud
Opinie

VN zijn duidelijk over vrouwelijke genitale verminking

VN zijn duidelijk over vrouwelijke genitale verminking
Beeld Karel Duerinckx

Goedele Liekens is klinisch psycholoog-medisch seksuoloog en goodwillambassadeur voor het VN-Bevolkings-fonds (UNFPA).

Ik begrijp dat elke politicus zich moet profileren. Persoonlijke levenservaringen kunnen daarbij helpen. Maar ze zijn daarom nog niet de enige waarheid omtrent een thema.

Als wetten niet helpen om genitale verminking te voorkomen, luidde een vraag in het interview met Assita Kanko, wat dan wel? De MR-politica antwoordde: "Goedele Liekens verkondigt graag dat het allemaal een kwestie van voorlichting is. Dat moeders die hun dochters laten verminken, onvoldoende geïnformeerd zijn. Dat choqueert mij. Afrikaanse vrouwen zijn niet dom, ze weten heel goed wat ze hun dochters aandoen. Ze staan alleen veel te zwak om tegen het patriarchaat in opstand te komen."

Beste mevrouw Kanko, dat u en uw moeder heel goed wisten welke nefaste gevolgen vrouwelijke genitale verminking (VGV) voor de gezondheid en het welzijn kon hebben, neem ik van u aan. U komt tenslotte uit een geprivilegieerde situatie in een grootstad. Maar geloof me, lang niet alle Afrikaanse vrouwen en mannen zijn hiervan op de hoogte. Dat heeft niets met dom te maken, wel met toegang hebben tot de juiste informatie.

De richtlijnen van de Verenigde Naties zijn dan ook duidelijk inzake de aanpak van vrouwenmutilatie. Ik citeer: "Veel experts zijn van mening dat VGV alleen zal stoppen via collectieve weg. De beslissing om collectief VGV te verlaten, vergt een proces waarin gemeenschappen worden voorgelicht over VGV, waarna er over de kwestie kan worden gesproken, nagedacht en consensus bereikt. De gezondheids- en mensenrechtenaspecten van VGV moeten prominent aan bod komen in deze gesprekken, en lokale en grassrootsorganisaties hebben een belangrijke rol te spelen bij de ruimere bewustmaking en opleiding van gemeenschappen. Het gezamenlijke programma van UNFPA en Unicef is het grootste wereldwijde programma dat tot doel heeft om versneld af te stappen van VGV en zorg te voorzien voor de gevolgen. Dit programma werkt op gemeenschaps-, nationaal, regionaal en mondiaal niveau om het bewustzijn van de schade die VGV veroorzaakt te vergroten en om gemeenschappen, vrouwen en meisjes te sterken in de beslissing ervan af te stappen."

Informatie en educatie zijn met andere woorden wel degelijk belangrijk in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking

Informatie en educatie zijn met andere woorden wel degelijk belangrijk in de strijd tegen VGV, naast empowerment van vrouwen en meisjes. Dat is een kwestie van emancipatie, want zonder gelijke rechten geraken de programma's nooit geïmplementeerd in een maatschappij. De meest succesvolle aanpak zit hem dan ook in de waaier-aanpak, zoals we dat bij de VN leren.

1. Educatie en informatie van de hele gemeenschap (en zeker de dorpsoversten).

2. Wetgeving die VGV verbiedt én bestraft.

3. Wetgeving en educatie voor gelijke rechten voor vrouwen en meisjes.

Haal een van de pijlers weg uit het programma en het werkt niet meer. U zult mij nooit horen zeggen dat 'enkel voorlichting' nodig is, wel dat het een noodzakelijke pijler van de succesvolste aanpak is. Als u daaraan twijfelt, bezorg ik u graag enkele frameworks van experts van de Wereldgezondheidsorganisatie en de VN hierover.