Direct naar artikelinhoud

Weer slachthuis dicht door schandaal: vlees in beslag genomen om gebrekkige hygiëne

Het slachthuis in Heist-op-den-Berg.Beeld Aerts Marc

Opnieuw moet een slachthuis dicht, ditmaal in Heist-op-den-Berg. De erkenning van het bedrijf is ingetrokken door het voedsel­agentschap, na een stroom van pv’s voor inbreuken tegen onder andere de hygiëne. "Het bedrijf weigert al jaren te doen wat moet en dus zat er niks anders op’" klinkt het bij het FAVV.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft de erkenning ingetrokken van het slachthuis van Heist-op-den-Berg, na tientallen pv’s. Het runderslachthuis ligt al jaren in de clinch met het FAVV.

Afgelopen vrijdag werden – minstens voorlopig – voor het laatst runderen geslacht in het abattoir van Heist-op-den-Berg. Gisteren ontving zaakvoerder Frederik Mortelmans van het FAVV een aangetekend schrijven waarin te lezen stond dat de erkenning van het slachthuis wordt ingetrokken.

“Een ingrijpende, allesbehalve lichtzinnige, maar logische maatregel”, zegt woordvoerster Katrien Stragier van het FAVV. “Sinds 2015 hebben onze controleurs tientallen pv’s opgemaakt voor een breed gamma van inbreuken. Zo zijn er tekortkomingen op het vlak van hygiëne, onderhoud van de infrastructuur, de opleiding van het personeel en schort er iets aan het systeem dat het bedrijf gebruikt voor interne kwaliteitscontrole. Een aantal inbreuken keert ook systematisch terug. Die pv’s hebben we doorgestuurd naar het parket”, zegt Stragier.

'Er zijn tekortkomingen op het vlak van hygiëne, onderhoud, opleiding en interne kwaliteitscontrole'
Katrien Stragier (FAVV)

Opeenstapeling

“Een en ander leidde de voorbije maanden al tot de inbeslagname van vlees, om de voedselveiligheid niet in het gedrang te brengen”, vervolgt Stragier. “Zowat een half jaar geleden werd ook een actieplan opgesteld om de zaken op orde te krijgen, maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. De opeenstapeling van inbreuken liet ons geen andere keuze dan over te gaan tot de intrekking van de erkenning.”

De Groep Renmans, bekend van de slagerijen bij Aldi-vestigingen, is een afnemer van het slachthuis in Heist-op-den-Berg. “Eén van onze twaalf leveranciers van rundvlees liet er sinds februari dieren slachten”, zegt CEO Rik Renmans. “Na spoed­overleg zal hij dat voortaan in Luik laten doen. De impact is voor ons zo goed als nihil, maar uiteraard is dit weer geen goed nieuws voor de sector.”

Zaakvoerder Frederik Mortelmans wil de sluiting van zijn slachthuis met alle mogelijke juridische middelen bestrijden. “De vermeende tekortkomingen zijn intussen achterhaald, waardoor de intrekking van de erkenning niet te rechtvaardigen valt”, zegt hij. “Enkele dagen geleden leverde de onafhankelijke keuringsorganisatie Vinçotte na een audit van ons intern systeem van kwaliteitscontrole een certificaat af dat zwart op wit bevestigt dat we werken zoals het hoort.” 

Het bedrijf, dat 32 mensen tewerkstelt, hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten.