Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

The Land Before Time.Beeld Universal Pictures

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

1. Lady Bird

Op papier lijkt Lady Bird een zoveelste coming-of-ageverhaal. Maar het bijzonder geestige script van Greta Gerwig, losjes geïnspireerd op haar eigen opgroeien, maakt van dit regiedebuut een prachtige, doorleefde film. Saoirse Ronan ís Lady Bird: puur en eenvoudig, dapper maar ook geweldig prikkelbaar. Ze haat alles aan haar leven, zelfs haar naam. En dat begint ook stilaan haar moeder (Laurie Metcalf) de keel uit te hangen. Haar pragmatische, zelfs bittere stijl is alleen maar olie op het vuur in hun moeder-dochterrelatie. Maar precies dat is het emotionele hart van Lady Bird. Het briljante duo Ronan en Metcalf tilt deze film naar de quasi perfectie. 

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Greta Gerwig.

2. The Land Before Time (Platvoet en zijn vriendjes)

Platvoet is de Bambi van een generatie. De tekenfilm rond de kleine apatosaurus begint dan ook met een kanjer van een Kleenex-moment, wanneer Platvoet zijn mama verliest door een aanval van Ruigtand. In 1988 bundelden Steven Spielberg en George Lucas de krachten voor deze The Land Before Time, geregisseerd door Don Bluth die toen net de Disney-stal had verlaten. De film werd later een van de eerste VHS-successen en bracht groot verdriet – maar ook de dinowereld – recht in de huiskamer van menig millennial. Uiteindelijk zouden er veertien Platvoet-films gemaakt worden, maar dertig jaar na de start kan u de allereerste nog eens zien op groot scherm. In het Nederlands in Leuven, en in de originele versie in Gent. Vergeet uw zakdoek niet!

Op 9, 11 en 15/4 in Cinema ZED-Vesalius (Leuven) en 10/4 in Sphinx (Gent).

3. The Rider

Een cowboy die tijdens een rodeo van zijn paard smakt, levensgevaarlijk gewond raakt, maar enkele weken later – tegen het advies van alle dokters in – alweer in het zadel zit. Het is het verhaal van de internationaal bejubelde film The Rider, maar hoofdrolspeler Brady Jandreau maakte het ook echt mee. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao brengt zijn zware identiteitscrisis schitterend in beeld: ze koppelt een elegant scenario aan een bedachtzaam ritme en prachtige, levensechte beelden. Een intiem pareltje.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Brady Jandreau.

4. God’s Own Country

Een jonge schapenboer leert wat liefde is in het ruige homodrama God’s Own Country. Vanwege de groene setting, de viriele personages en de gay romance wordt de film nu al de Britse Brokeback Mountain genoemd: niet onterecht, want dit debuut van Francis Lee is zeker even ontroerend als de film van Ang Lee. En toch ook iets helemaal anders: niet homoseksualiteit is hier het grote obstakel, maar wel het emotionele pantser dat het stugge hoofdpersonage Johnny heeft aangetrokken. Een uiterst fysieke film, waarin aanrakingen meer vertellen dan woorden. 

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over waarom de beste liefdesfilms tegenwoordig queer zijn.

5. Brussels International Fantastic Film Festival

Brussels International Fantasy, Fantastic, Thriller & Science-Fiction Film Festival. Het is een hele mond vol. Dinsdagavond ging het 36e genrefestival - kortweg BIFFF - van start met de film Ghostland van Pascal Laugier, die nu in de zalen loopt. Op 11 april komt Guillermo del Toro - onlangs bekroond met een Oscar als beste regisseur voor The Shape of Water - een masterclass geven. En tussen de 111 geprogrammeerde titels viel ons oog op How to Talk to Girls at Parties: een sci-fi romantische komedie verpakt als handleiding voor tienerjongens, met de schitterende Elle Fanning als alien op aarde. Nerdy after-party inbegrepen!

Tot 15/4 in Bozar (Brussel). bifff.net

6. Zie Mij Doen

Documentairemaker Klara Van Es was niet van plan om een film te maken over mensen met een handicap. Tot iemand haar meenam naar Monnikenheide, een voorziening voor mensen met een mentale beperking, en ze haar volledig inpakten. Het werd een sobere, intieme verkenning van hun gevoelswereld. "Ik wil het hebben over hoe wij naar handicaps kijken. En zij naar ons." Vorig week won Zie Mij Doen de prijs van de jury voor de Beste Belgische Documentaire op het Leuvense documentairefestival Docville. De jury prees de warmte, oprechtheid en het vakmanschap van de film. "Wat een vreugd om te zien, deze film." Waar wacht u op?

Nu in de bioscoop. Lees hier ons interview met Klara Van Es.

7. Ready Player One

Nauwelijks twee maanden na het ernstige The Post laat Steven Spielberg zich van zijn meest entertainende kant zien met Ready Player One. Een futuristische schattenjacht die zich afspeelt in een dystopische toekomst waar de mensheid zich terugtrekt in een virtuele wereld. Ondank de alomtegenwoordige computereffecten houdt Spielberg de film erg menselijk. Bovendien propt hij het scherm vol heerlijke “easter eggs” – knipogen naar populaire cultuur. Een unieke kans op de T-Rex uit Jurassic Park, King Kong en de tweeling uit The Shining samen in één film aan het werk te zien.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over “easter eggs”.

8. Game Night

U kent hem vast ook wel: die ene vriend die geen avondje Scrabble of Risk kan doorkomen zonder helemaal in overdrive te gaan. Max (Jason Bateman) is zo iemand. Zijn vrouw Annie (Rachel McAdams) ook. Precies daarom zijn ze jaren geleden voor mekaar gevallen. Alleen wil die volgende stap in hun relatie maar niet lukken: kinderen krijgen. Hoe competitief Max ook is, zijn zaad is dat niet. Samen met een groep extreem competitieve vrienden spelen ze – zonder het goed en wel te beseffen – een levensgevaarlijk spelletje in de onderhoudende komedie Game Night.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

9. Call Me By Your Name

Niets mooier dan twee mensen die verliefd worden op het witte doek. In Call Me By Your Name zijn dat toevallig twee jongemannen. Met de meest clichématige, soms pijnlijk herkenbare emoties die daarmee gepaard gaan. En die staan volledig los van geaardheid. Regisseur Luca Guadagnino (A Bigger Splash) laat de zaken voor zich spreken. Liefde is liefde. En liefdesverdriet is dat ook. Prachtig poëtisch en verfijnd sensueel. Nu al dé liefdesfilm van het jaar. 

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Luca Guadagnino en hoofdrolspelers Timothée Chalamet en Armie Hammer.

10. Rosie & Moussa

Wanneer was de laatste keer dat u Molenbeek op een positieve manier op het scherm zag? Alleen al daarom kan Rosie & Moussa op geen beter moment komen. De mama van Rosie (Ruth Beeckmans) verkast naar een grijs appartementsgebouw aan de andere kant van Brussel. Alleen: papa (Titus De Voogdt) komt niet mee, en daar worden opvallend weinig woorden aan vuilgemaakt. Rosie wordt er opstandig van, maar haar nieuwe vriendje Moussa ontfermt zich over haar. Regisseuse Dorothée Van Den Berghe maakt van een verguisd stukje Brussel weer een levendige, fleurige buurt. En dat is precies wat jong Brussel vandaag kan gebruiken.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier onze reportage over de verfilming van het gelijknamige kinderboek van Michael De Cock en Judith Vanistendael.