© ISOPIX

Nog geen duidelijkheid over het lot van N-VA’ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters

N-VA’ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters blijven voorlopig lid van de partij en wachten op een nieuw voorstel. “Er is momenteel niets beslist. We zullen dit intern bespreken”, zegt Wouters. Woensdag gaan de contacten tussen Vuye, Wouters en partijvoorzitter Bart De Wever verder.

Hannes Cattebeke, Wim Verhaert

Vuye en Wouters zaten dinsdagnamiddag op het partijhoofdkwartier van N-VA vier uur lang samen met De Wever. Dat gebeurde daags nadat ze uit het partijbestuur en het dagelijks bestuur zijn gezet en ze hun communautaire opdracht opgeschort zagen.

“Er is nog helemaal niets beslist. Wij gaan zeker niets zeggen over wat besproken is of wat de sfeer was”, zei Vuye even na 19 uur bij het buitenkomen. “Er zijn geen deuren gesloten. We zijn de zaken nog volop aan het bespreken en kunnen niet alles op een avond beslissen.” Hoe het nu verder zal verlopen? “Wij gaan onze voorstellen overmaken en zij die van hen, en dan zien we verder”, zei Wouters.

Aanleiding van de hele heisa was een weekendinterview van Vuye en Wouters in De Morgen.Daarin waarschuwden ze dat het zonder hen zou zijn indien N-VA in 2019 zonder fors communautair programma naar de kiezer zou trekken. In één adem klonk het ook dat niet langer iedereen zonder meer achter het politieke genie van De Wever aanloopt.

De reactie van het partijbestuur was snoeihard, nadat De Wever er de jongste dagen en weken nog herhaaldelijk op aangedrongen had om interne discussies niet langer in de media te voeren. Vuye en Wouters werd het leiderschap ontnomen van Objectief V, de begin dit jaar opgerichte denktank die de N-VA-plannen rond confederalisme moet uitwerken. In één klap verloren ze ook hun zitje in het partijbestuur en het dagelijks bestuur van N-VA.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer