Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © ANP XTRA

Honderdduizenden Oostenrijkers stemmen voor rookverbod in de horeca

Bijna 600.000 Oostenrijkers hebben zich gemobiliseerd tegen de rechts-conservatieve regering, die een gepland rookverbod in de horeca alsnog heeft geschrapt. Dat is een pak meer stemmen dan nodig voor een officieel referendum over de kwestie, aldus de initiatiefnemers. Voor een parlementair debat in Wenen waren meer dan honderdduizend handtekeningen voldoende. De regering gevormd door de conservatieve ÖVP en de rechtse FPÖ hadden het al lang geplande algemene rookverbod in de horeca onlangs weer opgeheven. Eigenlijk zou roken in de Alpenrepubliek vanaf mei niet meer geduld worden. Oppositie en grote delen van de samenleving protesteren al weken tegen het plan van de regering.

7 reacties

  • Rania Desaegher

    6 jaar geleden
    Het rookverbod in de horeca is één van de beste beslissingen die onze regering de afgelopen jaren heeft genomen. Roken is ongezond voor iedereen. Wil je roken, doe het dan op een plek waar je niemand anders schade berokkent.
  • Derek Beuckelaers

    6 jaar geleden
    Tof artikel , hoeveel stemmen er tegen? Pas dan kan je waarde geven aan deze poll.
  • Marc LInden

    6 jaar geleden
    je zou de keuze moeten hebben om in een niet rookvrij café binnen te gaan
  • Mark Wijgers

    6 jaar geleden
    Hoe is het mogelijk dat een politieke partij het rookverbod afschaft in een beschaafd land dat zich toont om zijn gezonde natuurvakanties.
  • Anonymous

    6 jaar geleden
    Roken is niet gezond. Oostenrijk heeft echter iets meer dan 8000 000 inwoners. 600 000 is nog geen 10 procent daarvan. Gaat de meerderheid beslissen of gaan ze daar ook de wil van een kleine groep door drukken ?