Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Hoe angst en jaloezie aan de basis lijken te liggen van Trumps oorlog tegen Amazon-baas Bezos

De rivaliteit tussen entrepreneur Jeff Bezos (links) en Donald Trump loopt dezer dagen hoog op.Beeld AFP

Als president Trump op Twitter uithaalt naar Amazon, dan is dat niet zozeer een uiting van oppermacht als wel van angst voor het commerciële succes van CEO Jeff Bezos en voor diens trefzekere krant The Washington Post.

De jongste week haalde Trump meermaals uit naar Amazon, het online-distributiebedrijf van miljardair Jeffrey Bezos. Hij deed dat met een sluwe strategie: in zijn tweettirade beweerde de president dat Amazon misbruik maakt van de Amerikaanse posterijen. Volgens Trump betaalt Bezos miljarden dollar te weinig voor de diensten van het postbedrijf en is het de Amerikaanse belastingbetaler die hiervoor moet opdraaien. Amazon zou ook vele kleinere distributeurs richting faillissement duwen. “Bezos gebruikt de post als delivery boy, als loopjongen”, schreef Trump. Hij voegde er meteen aan toe dat Bezos ook verkoopbelastingen omzeilt.

De aanval op Amazon ging trouwens nog verder. Zo zou de president een belangrijke overeenkomst proberen te ondermijnen tussen het Pentagon en Amazon over de ontwikkeling van een IT-cloud. Trump zou lokale besturen ook aangespoord hebben om Amazon-filialen binnen te vallen om hun boekhouding te controleren.

Dit alles bracht de Amazon-beurskoers even van de wijs. Ondertussen herstelde die zich en dat heeft alles te maken met een factcheck waaruit blijkt dat Trump onzin verkocht: de deal met Amazon levert de Amerikaanse post geen verlies, maar een vrij mooie winst op.

Totale obsessie

Die kennis zorgde de afgelopen 24 uur dan weer voor allerlei speculaties over de vraag waarom de president zo nodig Amazon moest aanvallen. Zoals altijd wordt dit verhaal deels gevoed door loslippige – maar anonieme – Witte Huis-bronnen. Die zeggen dat Trump totaal geobsedeerd is door Bezos en de jongste dagen alleen maar bezig was met de vraag: "How can I fuck him?"

Een vergelijking tussen de financiële cijfers van het Bezos-imperium en de resultaten van Trumps immobiliënrijk is volgens waarnemers verhelderend. Daaruit blijkt dat Bezos immens succesvol is en zich met een vermogen van 100 miljard dollar de rijkste man ter wereld mag noemen; een succesverhaal dat vooral te danken is aan e-commerce. Trump laat zich met zijn klassieke investeringen in vastgoed steeds meer overklassen en zag zijn vermogen met 400 miljoen zakken. Bezos is king en Trump is niet meer dan een middelmatige meeloper. Dat steekt.

Anonieme Witte Huis-bronnen zeggen dat Trump de jongste dagen alleen maar bezig was met Bezos en de vraag: 'How can I fuck him?'

Trump heeft nog een andere goede reden om naar Bezos uit te halen. Sinds 2013 is Bezos eigenaar van The Washington Post, die bijna dagelijks uitpakt met kritische nieuwsberichten over Trumps presidentschap. Met name de verslaggeving over de mogelijke banden tussen Trump en Rusland zorgden al voor ziedende reacties in het Witte Huis.

De president zou zich steeds meer bedreigd voelen door de krant die in de jaren 70 met de Watergate-affaire voor de val van president Richard Nixon zorgde.

Verbale terreur

De vraag is op welke manier Bezos zal reageren op de verbale terreur van president Trump. Want hoewel Amazon een bijzonder machtig bedrijf is dat tegen een stootje kan, valt niet te ontkennen dat de presidentiële aanvallen potentieel gevaarlijk zijn. Deze keer kon de Amazon-koers zich op de beurs snel herstellen, maar de vraag is wat er zal gebeuren als Trump er effectief in slaagt om het posttarrief voor de distributiegigant te verhogen.

Communicatieadviseurs van bedrijven als Boeing, Coca-Cola en Sony, die in het verleden ook aangevallen werden, raden aan om helemaal niet op een dergelijke furie te reageren. "Trumps aandachtsboog is zeer beperkt", luidt het advies. "Je moet dit laten overwaaien, morgen heeft de president al een ander slachtoffer in het vizier."

Vraag is of de toorn tegen Bezos werkelijk van voorbijgaande aard zal zijn. Het valt niet uit te sluiten dat de spanningen tussen het Witte Huis en The Washington Post de komende maanden en jaren tot beslissende veldslagen zullen leiden. En dat betekent dat de clash tussen Trump en Bezos wel eens zou kunnen uitgroeien tot een van de belangrijkste krachtmetingen van het decennium.

De clash tussen Trump en Bezos zou wel eens kunnen uitgroeien tot een van de belangrijkste krachtmetingen van het decennium