Red Flames verliezen voor enthousiast publiek van stug Engeland

De Red Flames zijn er niet in geslaagd om de EK-kwalificatiecampagne als groepswinnaar af te sluiten. De laatste wedstrijd tegen Engeland werd in Leuven voor 6.700 enthousiaste toeschouwers verloren met 0-2. Engeland groepswinnaar maar de Belgische voetbalvrouwen mogen ook mee naar het EK als één van de beste zes tweedes.

vml

De Red Flames waren al voor de aftrap zeker dat ze voor het eerst naar de eindronde van een Europees kampioenschap vrouwenvoetbal mogen. Na een 3-2 nederlaag van Finland in Portugal in groep 2 waren de Belgische vrouwen vrijdag al zeker dat ze minstens bij de beste zes tweedes zouden eindigen. Tegen Engeland stond er echter nog heel wat op het spel: groepswinst én het bijhorende prestige. Dan moest België wel winnen want de Engelsen zakten met een voorgift van twee puntjes af naar Leuven.

Onder het oog van een aandachtig toekijkende Rode Duivels-bondscoach Roberto Martinez probeerden de Red Flames de wedstrijd meteen in handen te nemen maar Engeland speelde achterin goed georganiseerd. Ook bij de Belgen stond de organisatie er, waardoor er voor rust amper kansen kwamen. De Engelse vrouwen waren dominant en creëerden langs Bronze de grootste mogelijkheid van de eerste helft maar 0-0 was de logische tussenstand.

Engelsen sterker uit kleedkamer

Na de pauze kreeg het publiek een meer open partij te zien. Scott en Carney verprutsten kansen voor de bezoekers en ook de vrouwen van bondscoach Yves Serneels dreigden via Wullaert en Zeler. Het doelpunt viel na 65 minuten dan toch aan de overkant. Everton-aanvalster Nikita Parris kopte een voorzet van Carney, via de grond, tegen de touwen. De Belgische vrouwen slaagden er niet in te reageren en vier minuten voor tijd besliste uitblinkster Karen Cairney (Chelsea) de wedstrijd met een afgeweken schot.

Engeland is zo groepswinnaar in Groep 7 met 22 punten, De Belgische meisjes werden tweede met 17 punten. De groepswinnaars en de beste zes tweedes van de acht poules (waaronder België dus) mogen naar het Europese kampioenschap van volgende zomer in Nederland. De twee overgebleven runners-up vechten onderling uit wie het laatste EK-ticket op zak steekt.