"Trump gebruikte 250.000 dollar uit eigen stichting voor privédoeleinden"

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft voor meer dan een kwart miljoen dollar uit zijn eigen Trump Foundation - een liefdadigheidsstichting - gebruikt om rechtszaken van zijn bedrijven te regelen. Dat bericht de Washington Post op basis van een reeks interviews en een onderzoek naar juridische documenten.
AFP or licensors

De krant geeft het voorbeeld van een zaak uit 2007, over 120.000 dollar aan boetes die Trumps Mar-a-Lagoclub moest betalen aan de stad Palm Beach. Uiteindelijk kwamen de club en de stad overeen dat de boetes zouden worden kwijtgescholden als Trump een schenking van 100.000 dollar deed aan een liefdadigheidsorganisatie voor veteranen. Die schenking werd betaald door de Donald J. Trump Foundation.

Op een benefiet zou hij een schilderij van zichzelf betaald hebben met 5.000 dollar van de stichting. Jaren daarvoor kocht hij al een ander bijna 2 meter hoog portret van zichzelf voor 20.000 dollar, ook met geld van zijn stichting.

Volgens de krant riskeert Donald Trump dat hij al het geld dat hij voor rekening van zijn stichting betaalde, moet terugbetalen of een "strafbelasting" zal moeten betalen. De krant is al enkele weken onderzoek aan het voeren naar Trumps stichting. Daaruit bleek eerder al dat Trump zelf sinds 2009 geen dollar meer bijgedragen heeft.

De krant wijst er verder op dat dit nieuwe bewijzen oplevert voor het feit dat de manier waarop Trump zijn stichting bestuurt een overtreding vormt van de Amerikaanse belastingwetten en ingaat tegen de morele conventies van filantropie.

Trumps campagne antwoordde niet op vragen van de krant.

Meest gelezen