Direct naar artikelinhoud

Washington keurt voor bijna 5 miljard dollar aan wapenleveringen naar Europa goed

De Amerikaanse regering heeft het licht op groen gezet voor in totaal 4,7 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan wapencontracten met Europese bondgenoten. Op de foto een Canadese CH-47F Chinook transporthelikopter.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering heeft het licht op groen gezet voor in totaal 4,7 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan wapencontracten met Europese bondgenoten. Het gaat om leveringen aan Slovakije, Spanje en Groot-Brittannië.

Slovakije koopt van veertien Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen, die de huidige vloot van MiG-29's van Russische makelij moeten vervangen. Daarnaast bevat het contract van Lockheed Martin met Bratislava - dat oploopt tot 2,91 miljard dollar - ook onder meer de levering van vervangonderdelen en luchtraketten.

Ook een contract van 1,3 miljard dollar van de Spaanse regering met de Amerikaanse luchtvaartgigant Boeing kreeg de goedkeuring van de Amerikanen. Het gaat met name om de aankoop van zestien transporthelikopters van het type CH-47F Chinook.

Tot slot mag ook een aankoop ter waarde van 500 miljoen dollar voor het Britse droneprogamma doorgaan. Het gaat om MQ-9 Reapers van General Atomics.