donderdag 5 april 2018 - Lommel
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De oude zeepfabriek van Polysan in Lommel. Raymond Lemmens

Vader en dochter in cel door afscheidsbrief gevangene

Verlinkt door laatste woorden

lommel Een 53-jarige man en zijn 25-jarige dochter zitten sinds eind vorige week in de gevangenis na de vondst van een afscheidsbrief van een 38-jarige gedetineerde. Die zat dan weer sinds begin januari in de cel op verdenking van betrokkenheid bij een internationale drugssmokkel. De man pleegde zelfmoord en verlinkte in zijn afscheidsbrief zijn vriendin en haar vader.

Nancy VANDEBROEK

De 38-jarige man werd begin dit jaar opgepakt in een onderzoek naar een internationale drugsbende, die vertakkingen had tot in Limburg. De inmiddels opgedoekte zeepfabriek Polysan in Lommel plaatse ongewone en grote bestellingen van chemische producten die belandden in drugslabo’s, onder meer in Achel en in Ham.

Mijn cliënt en zijn dochter zijn aangehouden, louter op basis van een afscheidsbrief van een labiele en angstige man Luk Delbrouck

Het verdere politieonderzoek leidde niet alleen tot het volledig in kaart brengen van een drugsbende, maar ook tot het doorstoten tot de top van de misdaadgroepering. Het hele strafdossier telt inmiddels meer dan 12.000 pagina’s. De criminele organisatie zou worden geleid door John Heinen uit het Nederlandse Sint Willebrord. Hij werd in december vorig jaar in Scheveningen op heterdaad betrapt tijdens een transactie van 50 kilo cocaïne.

Welk aandeel de 38-jarige man in de hele zaak had, is niet duidelijk. Zijn gevangenschap viel hem blijkbaar zwaar. “De laatste tijd zat hij serieus in de knoop met zichzelf. Hij was erg labiel, leed aan stemmingswisselingen”, klinkt het binnen de gevangenismuren. Vorige week pleegde hij zelfmoord. Nadien werd in zijn cel een afscheidsbrief gevonden. De precieze inhoud van die brief is niet bekend, maar de dertiger verwees blijkbaar naar elementen die zijn vriendin en haar vader verdacht maakten. Zo zou hij in de brief gewag hebben gemaakt van hun betrokkenheid bij de drugshandel. Er volgde een huiszoeking op het adres van vader en dochter, waarbij de politie een aanzienlijke geldsom aantrof. De twee werden daarop opgepakt, aangehouden en naar de gevangenis overgebracht. De raadkamer besliste gisteren om de twee nog langer achter de tralies te houden.

Angstige man

“Ik heb om de vrijlating van mijn cliënt gevraagd”, aldus Luk Delbrouck, raadsman van de vader die eerder al een veroordeling voor een handel met speed opliep. “In het dossier zit geen enkele aanwijzing van schuld. De aanhouding van mijn cliënt en zijn dochter gebeurde louter op basis van een afscheidsbrief die geschreven werd door een angstige en labiele man.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op de site.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws