© Photo News

Nuyens en Boonen onthullen het geheime recept van Quick-Step

Na de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs was het opnieuw tijd voor een editie van Extra Time Koers op Canvas. Naast vaste gasten Tom Boonen en Karl Vannieuwkerke schoven deze keer Nick Nuyens en Yves Lampaert mee aan tafel. Boonen had zijn dagje en was zowel scherp voor Peter Sagan als voor Jasper Stuyven. Hij verklaarde daarnaast samen met Nuyens het succes van Quick-Step Floors.

vtvn

De troepen van Patrick Lefevere zitten dit seizoen al aan 24 overwinningen, waaronder de Ronde met Niki Terpstra en de Scheldeprijs met Fabio Jakobsen. Wat is toch het geheim van Quick-Step? “Ze hebben veel goede renners die allemaal op één lijn zitten”, zegt Nuyens. “Je moet ze voor elkaar kunnen laten rijden en dat heeft Quick-Step altijd gehad sinds ze bestaan. Andere teams hebben ook kwaliteit maar iedereen op één lijn krijgen, dat is een ander verhaal. Patrick heeft dat steeds voor elkaar gekregen en er is ook veel ambiance.”

“Het is alles dit seizoen”, pikt Boonen in. “Door de voorbije 15-20 jaar willen jonge renners komen naar de ploeg. Daarnaast is er de scouting maar ook wel geluk. Voor een seizoen als dit kan je niet trainen. Die jonge gasten waar ze al twee jaar mee bezig waren, zijn er nu bij en direct heel goed. Dat kan ook tegenvallen. En die andere jongens zijn alweer een jaartje ouder. Dat alles maakt dit tot een succesjaar maar het is niet dat dit nog nooit gebeurd is bij Quick-Step.”

“Ik heb altijd onhouden dat toen acht renners en nu zeven renners zich voor 110 procent geven als ze in de selectie zitten”, voegt Nuyens daaraan toe. Of dat nu in dienst is van een andere renner of voor zichzelf om het af te maken. Dat maakt niet uit. Iedereen wil bewijzen dat hij zijn plaats waard is en er de volgende keer weer bij kan zijn. Positieve concurrentie? Ja, zeker.”

Benoot en Stuyven

Boonen is tegenwoordig ook raadgever bij Lotto-Soudal en ging een dag voor de start van de Ronde van Vlaanderen op pad met Tiesj Benoot, de kopman van de ploeg. De direvoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste gaf Benoot enkele richtlijnen mee maar dat advies werd in de wind geslagen. “Ik had gelijk over de tactiek van Quick-Step”, aldus Boonen. “Ik wist dat Terpstra een serieus nummer ging doen en had Benoot aangeraden om te anticiperen door te maken dat hij daarvoor al in de aanval zou trekken. Maar dat heeft hij dus niet gedaan.”

Het moment van de week van Boonen was de indrukwekkende Ronde van Mats Pedersen, de Deense kampioen van Trek die tweede werd na Terpstra. “Toen Terpstra hem voorbij reed, was hij al een tijdje mee en toch zat hij in een fractie van een seconde in het wiel. Eigenlijk heeft hij een even straffe prestatie neergezet als Niki. Hij is de hele tijd op 20 seconden blijven hangen. Of Stuyven en Degenkolb moeten vrezen voor hun plek? Dit is wel van een ander niveau hoor. Hij gaat er zonder twijfel bovenuit steken.”

“Het was een heel straffe prestatie”, vindt ook Nuyens. “Hij zat al op 80 kilometer van de finish voorop. Hij is nu al een vaste waarde in dit soort koersen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer