Tieners roken en drinken minder

Europese tieners roken minder en ze drinken ook minder alcohol. Dat blijkt uit een Europees onderzoek in 35 Europese landen bij jongeren van 15 en 16 jaar. In ons land werden alleen Vlaamse tieners ondervraagd, bij hen is de daling in gebruik sterker dan het Europese gemiddelde.

In Vlaanderen is er tussen 2003 en 2015 een daling van het   drankgebruik van 94 naar 80 procent. Door die sterke daling zitten de Vlaamse jongeren niet meer bij de risicogroep, maar wel bij de Europese middenmoot. Dat betekent niet dat er geen risico meer is. "Hevig episodisch drinken" ofwel comazuipen is nog altijd een probleem bij een derde van de tieners in heel Europa, zegt onderzoeker Patrick Lambrecht.

"Het hevig episodisch drinken scoort nog relatief hoog. Als jongeren drinken dan is er toch een grote groep die heel veel alcohol drinkt en op zich weten we dat alcohol niet zo gunstig is voor de ontwikkeling van jongeren", zegt Lambrecht.

Positieve ontwikkelingen zijn er ook bij het rookgedrag van jongeren. In het onderzoek van 2015 heeft meer dan de helft van de leerlingen gemeld dat ze nog nooit hadden gerookt, terwijl minder dan een kwart zegden dat ze zich als een regelmatig roker beschouwen. In Vlaanderen geeft 69 procent van de jongeren aan nog nooit gerookt te hebben en is slechts 16 procent regelmatige roker.

Gemiddeld heeft 18 procent van de Europese en van de Vlaamse 15-16 jarigen ooit een illegaal genotsmiddel gebruikt. Het meest gebruikte illegale genotsmiddel is cannabis.

Meest gelezen