© DBA

Van 8 naar 22 graden in amper 2 dagen tijd: wat is er met het weer aan de hand?

Met temperaturen tot wel 22 graden in de Kempen, komt de lente dit weekend (eindelijk) officieel in zicht. En dat terwijl het begin deze week nog erg koud was en het kwik amper boven 8 graden steeg. Een verschil van meer dan tien graden, en dat op amper enkele dagen tijd ... Wat is er met het weer aan de hand?

evdg

Begin deze week duffelden we ons nog in: de combinatie dikke jas met sjaal was geen overbodige luxe. Dit weekend gooien we die dingen de kast in, want met temperaturen tot 22 graden zal menig Belg gewoon in T-shirt op de (eerste) terrasjes te vinden zijn. Maar hoe komt het dat we op amper een paar dagen tijd zo’n groot temperatuurverschil doormaken?

Weerman David Dehenauw geeft een woordje uitleg aan onze redactie: “De wind gaat 180 graden draaien. Die komt dan niet meer uit het noordwesten, maar wel uit het zuidoosten. Dat betekent dat de lucht uit het zuiden ons bereikt en warmte meebrengt. Dat kan inderdaad tot zo’n 15 graden verschil uitmaken.”

“Niet abnormaal”

Een groot verschil, maar erg abnormaal is het volgens de weerman niet. “Het gebeurt dus wel vaker dat er op korte tijd een groot temperatuurverschil voorkomt”, aldus Dehenauw. “Het is eigenlijk typisch voor de maand april en de lente.” Het kan dus best nog warm worden deze maand. Op 17 april 1949 bereikten we zelfs een temperatuur van 28,7 graden!

Toch verraadt de zegswijze ‘aprilse grillen’ ook de keerzijde van die extreme lente schommelingen: erg lage temperaturen zijn eveneens nog steeds mogelijk. Of we deze maand nog records kunnen breken? Het is mogelijk, maar de kans dat we richting dertig graden gaan, is klein.

Het vooruitzicht

Vrijdag is het slechts licht bewolkt met soms enkele hoge of lokaal middelhoge wolkenvelden. Het blijft droog. De maxima klimmen richting 15 à 16 graden in het centrum van het land, rond 11 à 12 graden over de Hoge Venen. Het waait meestal matig uit het zuidoosten, aan zee is de wind ’s namiddags soms vrij krachtig.

Vrijdagnacht verloopt droog en licht bewolkt tot soms helder. De meeste wolkenvelden verwachten we over het westen van het land. De minima zijn vrij zacht en schommelen rond 8 à 9 graden in het centrum, en rond 5 graden in de Hoge Venen. De wind waait zwak tot matig uit zuidzuidoost. Over de Ardense toppen waait de wind aanhoudend matig en soms vrij krachtig.

Zaterdag krijgen we aangenaam lenteweer met zon en hoge wolkenvelden. In het uiterste westen van het land komt er in de loop van de dag meer bewolking en kan er dan een buitje vallen. De maxima liggen tussen 16 graden in Hoog-België en 21 of 22 graden in de Kempen. De wind waait matig uit zuidelijke richtingen.

© Raymond Lemmens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER