Kaart

Hoeveel sociale woningen
heeft uw gemeente?

5 april 2018Sarah Vankersschaever, Matthias Verbergt, kaart: Andy Stevens

'Kunnen we wel sociale woningen blijven bouwen?' In Brussel is het antwoord alvast 'neen', zo kondigde Open VLD-schepen Els Ampe aan. Ook andere gemeenten zoals Zelzate, Mesen, Willebroek en Hamme zijn al gestopt met het bouwen van sociale woningen. Zij bevinden zich niet toevallig in de top tien met het hoogste aandeel sociale woningen in Vlaanderen. Hoe hoog is het aandeel in uw gemeente? Bekijk de kaart.

Verschillende gemeenten worstelen met het spreiden van de armoededruk, niemand heeft een pasklaar antwoord. De oplossingen variëren, zo zweeft Antwerpen bijvoorbeeld tussen stoppen en verder uitbouwen in. De sociale woningbouw wordt er enkel afgeremd in wijken waar er meer dan 9 sociale woningen per 100 inwoners zijn. '9 procent is het minimum dat ons door Vlaanderen wordt gevraagd, dat willen we op peil houden', aldus de woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Andere gemeenten zoals Leuven, Duffel en Gent trekken voluit de kaart van meer sociale huisvesting. Want 'zolang je verstandig uitbreidt en voldoende spreidt in de stad, kun je hiermee een wereld van verschil maken voor mensen met financiële problemen', vindt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

Lees meer

Sociale woningen: meer of minder? Brussel staat niet alleen. Zowat elke Vlaamse gemeente worstelt met het spreiden van de armoededruk. Niemand heeft de toverformule. Lees het volledige artikel >

Meer over Sociale woningen

Niet te missen in DS+