Sp.a pleit voor minimumprijzen: “Verbied promoties in supermarkten”

Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Dat vindt oppositiepartij sp.a, die daarover een resolutie heeft ingediend in het parlement.

pl

Kamerlid Annick Lambrecht vraagt dat de overheid minimumprijzen oplegt voor vlees, zuivel, groenten en fruit. “De supermarkten zouden zo verplicht worden om de producenten een correcte prijs te betalen. Tegelijk wil ze een eind maken aan de promoties voor voeding, genre “één plus één gratis.” Schrik voor negatieve reacties heeft Lambrecht niet. “Consumenten beseffen dat kwaliteitsvolle voeding een prijs heeft”, zegt ze. Ten slotte wil ze ook taksen heffen op voeding uit het buitenland, waarvoor een Belgische variant bestaat.”

Het voorstel lijkt alleen maar voor­delen te bieden voor de landbouwers. Toch reageert de grootste landbouw­organisatie, de Boerenbond, afwijzend. “We waarderen het positieve signaal wel”, zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek. “Maar we vinden het geen goed idee om in te grijpen op het markt­mechanisme. Onze voorkeur gaat eerder naar goede afspraken binnen de hele voedselketen, om boeren bijvoorbeeld te ontzien wanneer de oogst tegenvalt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer