© AFP

Trump overweegt voor 100 miljard dollar aan extra heffingen tegen China als antwoord op “oneerlijke vergelding”

Donald Trump heeft handelsgezant Robert Lighthizer opgedragen om voor 100 miljard dollar (81,6 miljard euro) aan bijkomende importheffingen in te voeren op Chinese producten. Zo gooit de Amerikaanse president, die daarmee naar eigen zeggen reageert op “China’s oneerlijke vergelding”, olie op het vuur van een mogelijke handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse regering maakte eerder deze week bekend op meer dan 1.300 Chinese producten extra heffingen in te voeren. In een reactie kondigde China ook importheffingen op 106 producten uit de VS aan, en diende de Aziatische grootmacht een klacht in bij de wereldhandelsorganisatie WTO.

Trump vindt dat nu “oneerlijke vergelding”. “In plaats van zijn wangedrag te verhelpen, heeft China ervoor gekozen om onze boeren en producenten te schaden”, zegt hij. De president laat zijn handelsgezant daarom onderzoeken of de VS niet nog 100 dollar aan extra heffingen kan doorvoeren, “en zo ja, om de producten te identificeren waarop die heffingen kunnen worden opgelegd”.

Daarnaast draagt Trump ook de minister van Landbouw, Sonny Perdue, op om een plan op tafel te leggen om “onze boeren en agrarische belangen te beschermen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer