© BELGA

Antwerpen en Mechelen willen geen praktijktesten tegen discriminatie op huurmarkt

Antwerpen en Mechelen geloven niet in praktijktesten rond discriminatie op de huurmarkt. Gent gaat als eerste stad in Europa met een dertigtal vrijwilligers deze testen doen.

blg, svh, svw

Gent begint vanaf oktober met systematische praktijktesten tegen discriminatie op de huurmarkt. Een dertigtal vrijwilligers zal nagaan of er gediscrimineerd wordt op basis van afkomst. Dat gebeurt door tweemaal te informeren of een huurpand nog beschikbaar is: eenmaal door een huurder met een uitheemse naam en eenmaal door een kandidaat met een Vlaamse naam. Als de eerste kandidaat te horen krijgt dat het pand al verhuurd is, terwijl daarna aan de tweede wordt meegedeeld dat het nog vrij is, is er discriminatie in het geding.

Heel het project zal worden begeleid vanuit de Universiteit Gent. De universiteit deed vorig jaar al een proefproject. Daaruit bleek dat 47% van de particuliere verhuurders daadwerkelijk mensen van een etnische minderheid discrimineerde en dat dit bij de makelaars een op de vier was.

“Geen heksenjacht”

© Brecht Van Maele

De kans dat de Gentse praktijktesten navolging krijgen in Antwerpen en Mechelen is zeer klein. “De studie van UGent bracht ook een veel belangrijker én een onderliggend probleem aan het licht”, zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Diversiteit.

“Namelijk dat één op de twee uitkeringsgerechtigden, vooral OCMW-klanten, wordt gediscrimineerd. Combineer dat met de wetenschap dat armoede in steden vooral een ‘gekleurd’ probleem is en je krijgt een ander verhaal. Het is dus een probleem van onwetendheid en gebrek aan vertrouwen. Onze OCMW-diensten zetten daarom maximaal in om het vertrouwen tussen huurders en verhuurders te verbeteren. In de eerste zes maanden van dit jaar behandelde het OCMW 656 dossiers met huurproblemen. 457 daarvan werden positief opgelost. We informeren en stellen mensen gerust dat een huurder met een uitkering niet noodzakelijk een problematische huurder is. Haal de angst weg bij verhuurders en de discriminatie slinkt vanzelf. Wie een heksenjacht organiseert, zal het omgekeerde effect bereiken.”

© Leo De Nijn

Ook Mechels schepen van Diversiteit Marc Hendrickx (N-VA) wijst dit soort van praktijktesten af, net als Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

Zowel immomakelaars als Voka verzetten zich tegen deze methodiek. “We zijn tegen elke vorm van discriminatie, maar het organiseren van praktijktests is voor ons een stap te ver”, zegt Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. “We zijn tegen het culpabiliseren van de volledige sector.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER