© BELGAIMAGE

“3 op de 4 pacemakers zijn onnodig”

In België worden veel te veel pacemakers geplaatst, vinden Kamerleden Yoleen Van Camp en Jan Vercammen van N-VA. “In 75% van de gevallen is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor.”

Maaike Floor

Met 13.000 pacemakers per jaar worden er in België 25% meer geplaatst dan het West-Europese gemiddelde. “Een pacemaker is bewezen effectief bij een hartblok, als het hart te langzaam klopt. Bij andere hartaandoeningen is niet wetenschappelijk bewezen dat een pacemaker helpt”, zegt Yoleen Van Camp. “Ook defibrillatoren worden veel te gemakkelijk geplaatst. In 80% van de gevallen krijgen patiënten nooit een hartcrisis en hadden ze het apparaatje eigenlijk niet nodig. Op deze manier zadelen we de maatschappij op met hoge kosten en lijden de patiënten onder onnodige ingrepen die hun levenskwaliteit niet verbeteren.”

Amper controles

Van Camp vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om duidelijkere richtlijnen op te stellen voor wie in aanmerking komt voor een pacemaker of defibrillator, en dat ook beter te controleren. Collega-Kamerlid en cardioloog Jan Vercammen (N-VA) vermoedt dat sommige artsen een pacemaker of defibrillator vooral als gemakkelijkheidsoplossing zien.

Minister De Block heeft in 2015 gevraagd om op jaarbasis 8 miljoen euro te besparen op het plaatsen van pacemakers, maar dat vinden Van Camp en Vercammen niet voldoende. “We willen dat er een beleid komt dat aansluit bij de wetenschappelijke richtlijnen.”

© RR

Lees woensdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER