Videospeler inladen...

Felle kritiek op voorstellen partij Islam, Debaets wil een klacht wegens discriminatie laten indienen

Verschillende partijvoorzitters zijn snoeihard voor een voorstel van de partij Islam om mannen vrouwen van elkaar te scheiden op het openbaar vervoer. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) laat onderzoeken of ze een klacht kan indienen. 

Islam wil gaan voor een islamitische staat, zonder te raken aan de Belgische grondwet. "Het gaat ons om de waarden van religie", zegt Ahrouch in Het Nieuwsblad. Hij pleit voor de invoering van de sharia, hoewel hij er niet duidelijk bij vertelt wat dat dan precies inhoudt.

Heel opvallend is ook zijn pleidooi voor de scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer. Hij ontkent dat dit ingegeven is door religieuze motieven, maar zegt dat hij als buschauffeur bij de MIVB veel klachten van vrouwen over handtastelijkheden krijgt.

"Dat zijn voorstellen die mij absoluut choqueren en die bovendien een regelrechte aantasting van de democratie en onze westerse vrijheden zijn", reageert Debaets aan VRT NWS. "Ik vraag vandaag nog aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen om te onderzoeken of dit geen aanzet is tot discriminatie op basis van geslacht. Het lijkt mij niet alleen in strijd met de grondwet, maar ook met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

In academische kringen is inderdaad te horen dat de voorstellen van Islam in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zijn. Grondwetspecialist Jan Velaers van de Universiteit Antwerpen verwijst naar een arrest van het Europees Hof van 2001, dat toen geen graten zag in een verbod van de Welvaartspartij in Turkije. Het Turkse constitutionele hof had geoordeeld dat Refah tegen de scheiding van godsdienst en staat was.

"In België hebben wij echter geen systeem om politieke partijen te verbieden omdat partijen hier geen rechtspersoonlijkheid hebben", legt Velaers uit. "Denk maar aan de hele zaak rond het Vlaams Blok, waarbij het gerecht drie vzw's rond die partij heeft veroordeeld wegens racisme." Hij relativeert overigens de zaak rond Islam vandaag. "Verbieden heeft maar zin als zo'n partij aan de macht dreigt te komen en een reële bedreiging voor de rechtsorde vormt."

Vandaag heeft Islam twee lokale verkozenen: één in Anderlecht en één in Molenbeek. In Vlaanderen lijkt de partij niet echt aan te slaan, maar in Wallonië en Brussel wil ze in enkele tientallen gemeenten naar de kiezer trekken.

Intussen blijken de Islam-voorstellen ook de andere politieke partijen te beroeren. Dat blijkt uit onderstaande tweets.

Sammy Mahdi,  voorzitter van Jong CD&V, is woedend over het Islam-voorstel. "Dit maakt mij razend omsat dit een hele gemeenschap stigmatiseert", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Een partij als Islam verbieden, vindt hij geen goed idee: "Idiote meningen moet je bestrijden met rationele meningen." 

Meest gelezen