Felle reacties op Islam-partij: ‘Ik walg hiervan’

© BELGA

De scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer: het is een opmerkelijk voorstel van de partij Islam, die komende verkiezingen al in zeker 28 gemeenten naar de kiezer trekt. Vanuit Vlaamse hoek klinkt er alvast kritiek op het idee.

jdb

Wat de partij Islam wil, is eenvoudig: een staat die voor honderd procent islamitisch is. ‘Toch willen we daarbij niet raken aan de Belgische Grondwet. Het gaat ons om de waarden van onze religie’, zegt het Anderlechtse gemeenteraadslid Redouane Ahrouch. ‘Met de sharia, die we willen invoeren, bedoelen we de weg van de profeet en van onze religie. Niet dat we handen zullen afhakken of vrouwen zullen verplichten om een hoofddoek te dragen. We willen ook niemand verplichten om halal te eten.’

Een controversieel voorstel is de scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer. Het leverde de partij de voorbije dagen niet alleen de nodige publiciteit op, maar ook heel wat kritiek.

‘De islamisten rukken op. Hun einddoel? De sharia invoeren in België. Ze doen aan taqiyya, veinzing. Ze willen een voor honderd procent islamistische staat, en toch zijn ze zogezegd voor de Belgische Grondwet. Wel, dat kan niet. Dat zijn grote leugens’, klinkt het in een reactie bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘De sharia is tegen de mensenrechten. Shariapartijen zijn antidemocratisch. In hun wereld hebben vrouwen geen rechten. En het begint bij apart openbaar vervoer. Ik walg van deze partij. Dit is waarom Darya Safai en duizenden andere vrouwen uit Iran moesten vluchten. Dit is niet Europa, dit is spuwen op Europa. Weg ermee.’

Bij N-VA-voorzitter Bart De Wever klinkt het korter: ‘Geen enkele toegeving op de waarden van de verlichting. Wie anders wil, kan beter elders gaan.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft zijn bedenkingen bij het opmerkelijke standpunt van Islam. ‘Gescheiden busvervoer voor vrouwen en mannen? Dat is gewoon flagrant in strijd met de Grondwet en EVRM. Kan het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen dit onderzoeken en een klacht indienen?’, klinkt het op Twitter.

Geldstromen achter partij

‘Iedereen die onze vrijheid aanvalt, zal ons tegenkomen. Elke dag opnieuw. En we zijn met heel veel. Vrouwen en mannen werken, feesten, zwemmen en leven hier samen. En dat zal zo blijven. Dat heeft niets met politiek te maken’, aldus Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

‘Gevaarlijk en wereldvreemd’, noemt Groen-voorzitter Meyrem Almaci het voorstel van Islam. ‘De scheiding man-vrouw in het openbaar vervoer? Geen sprake van. Gelijkheid man-vrouw is fundamenteel. Geen enkele partij kan of mag daaraan tornen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlaams Belang komt tot slot met een opmerkelijk voorstel. ‘Men zou een onderzoek moeten voeren naar de geldstromen achter de partij Islam. Het is een publiek geheim dat er bijvoorbeeld vanuit Saudi-Arabië veel geld vloeit naar België om hier het salafisme te promoten. Anderzijds moet men vooral stoppen met allerhande toegevingen te doen aan de radicale islam en zich focussen op het bestrijden van de verspreiding ervan in onze wijken’, klinkt het bij Bob De Brabandere van Vlaams Belang Brussel-19.

'Past niet in huidige samenleving'

Annelies D’Espaillies, de Vlaamse Ombudsvrouw, heeft voorlopig nog geen weet van klachten tegen de partij. 'Maar we vinden natuurlijk dat zoiets niet kan in onze huidige samenleving. Vandaag is het niet meer de gewoonte om dingen te scheiden van man en vrouw. Dat is alleen nog gerechtvaardigd in uitzonderlijke omstandigheden. Je moet daar zelfs niet bij nadenken. Het is dus volstrekt in strijd met alles waar onze samenleving voor staat. We zullen er dus alles aan doen om dit te voorkomen.'