© REUTERS

Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont op borg uit de gevangenis: “Laat ook al mijn collega’s vrij”

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft vrijdag de gevangenis in het Duitse Neumünster verlaten na tien dagen in de cel. De Duitse rechter had donderdag beslist dat Puigdemont (55) onder voorwaarden kon worden vrijgelaten. Hij moet wel in Duitsland blijven en moest een borgsom van 75.000 euro betalen. Dat bedrag werd vrijdag overgemaakt.

jtp, edm

De rechtbank in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein oordeelde donderdag dat de overlevering van Puigdemont wegens rebellie niet ontvankelijk is. Het Spaanse misdrijf rebellie is volgens de rechter niet vergelijkbaar met het Duitse hoogverraad. Er is namelijk geen geweld gepleegd, terwijl dat wel een van de vereisten is om te spreken van hoogverraad in Duitsland.

Momenteel is het nog niet zeker of hij wordt uitgeleverd aan Spanje. Buiten aan de gevangenis gaf Puigdemont rond 14 uur een persconferentie, in aanwezigheid van Catalaanse aanhangers en journalisten. Daar riep hij op om zijn Catalaanse collega’s die nog in de cel zitten in Spanje vrij te laten. “Het is een schande dat Europa politieke gevangen toelaat.”

Hij bedankte ook het gevangenispersoneel voor hun professionaliteit en respect, alsook zijn medegevangenen “die hem hielpen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie”. Ook de steunbetuigingen die hem hebben bereikt over de hele wereld, hebben hem geholpen. “Ik zal verschillende weken nodig hebben om ze allemaal te beantwoorden.”

Carles Puigdemont werd opgepakt toen hij de grens tussen Denemarken en Duitsland was overgestoken, eind maart. Toen was hij onderweg naar België vanuit Finland. Tegen de politicus loopt sinds 23 maart opnieuw een Europees aanhoudingsbevel.

© REUTERS

© AFP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER