© Photo News

Onze jeugd is ‘braver’ geworden door sociale media

Vlaamse tieners roken veel minder dan vroeger, ze drinken minder en ze gebruiken minder cannabis. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek. “Jongeren zoeken hun rush en hun genot nu meer in sociale media, in games en in online gokken”, zegt onderzoeker Patrick Lambrecht van de VUB.

Tom LE BACQ

Vier op de vijf Vlaamse jongeren van 15 of 16 jaar hebben in hun leven al alcohol gedronken. Eén op de drie heeft de afgelopen maand zelfs zwaar gedronken (meer dan zeven eenheden alcohol tijdens één uitstapje). Dat klinkt veel, maar toch is het alcoholgebruik van jongeren de afgelopen jaren fors verminderd. Dat blijkt uit een Europees onderzoek in 35 landen, waarvoor in Vlaanderen zo’n 1.800 15- en 16-jarigen anoniem werden bevraagd.

Online roes

“De tendens is positief”, zegt VUB-onderzoeker Patrick Lambrecht. Hij is de coördinator van Vlaspad, het Vlaams schoolonderzoeksproject naar alcohol en andere drugs, dat de Vlaamse cijfers aanleverde voor het Europese onderzoek. “Onze jongeren drinken en roken duidelijk minder dan vroeger en ze gebruiken ook minder cannabis. Als je weet dat de kiem van een alcoholverslaving op latere leeftijd vaak in de tienerjaren ligt, is een daling van 94 naar 80 procent van de tieners die ooit gedronken hebben, écht wel wezenlijk. Het doet voorzichtig verhopen dat we binnen tien, twintig jaar met een pak minder alcoholverslaafden zitten.”

Vlaspad ziet een verschuiving in het verslavingsgedrag van jongeren. “Ik denk dat jongeren de roes of de opwinding die vrijkomt door pakweg stiekem een sigaret te roken of een pint te drinken, nu elders zoeken. Op sociale media bijvoorbeeld. Op Facebook of Instagram grote dingen in beweging zetten of het gevoel hebben dat je tot een groot netwerk behoort, geeft ook een vorm van spanning of een geluksgevoel. Of ze zoeken het in gaming of in online gokken. Verslavingsgedrag verschuift zich naar de internetwereld”, zegt Lambrecht.

Dat wordt bevestigd in het Europese rapport. “De groeiende populariteit van smartphones en tablets bij kinderen werkt verslavend gedrag in de hand. Online gaming en gokken raken zo wijd verspreid dat ze meer aandacht verdienen”, luidt het.

Striktere regels

De VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) vindt het te vroeg om de link met online verslavingen te leggen, maar bevestigt wel dat drank en drugs effectief minder populair zijn bij tieners dan vroeger. “Wij denken dat de daling vooral te danken is aan de striktere wetgeving en de talloze sensibiliseringsacties gericht op jongeren”, zegt Johan Rosiers van de VAD.

“Het verbod op alcoholverkoop aan klanten onder de 16 jaar heeft inderdaad zijn effect gehad”, zegt ook dokter Michiel Callens van het Intermutualistisch Agentschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer