zaterdag 7 april 2018 - HBvL
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Onder zijn dak heeft Jacky Jacobs een hele batterij aan nesten voor de huiszwaluw hangen. Karel Hemerijckx

Zwaluwen dreigen te verdwijnen

Bocholt

De boeren- en vooral de huiszwaluw dreigen in Bocholt te verdwijnen. Al dertig jaar volgt Jacky Jacobs de populaties in zijn dorp. En de cijfers die hij verzamelde zijn dramatisch. Enkel in de Bosstraat (waar hij zelf woont) zijn er nog 12 nesten van de huiszwaluw. “Het gebruik van pesticiden verklaart die daling deels. Maar er is meer. We zijn anders gaan bouwen. Een dakoversteek zie je bijna niet meer. En vooral, de mensen dulden de uitwerpselen van de vogels niet meer”, zegt Jacobs.

Zelf heeft Jacobs aan de zijkant van zijn huis een speciaal zwaluwhoekje met grote nestkasten ingericht. Elke zomer kan hij daar genieten van het aan- en afvliegen van de huiszwaluw. “Ik ben hier in 1973 komen wonen en had toen al zwaluwnesten. Regelmatig ging ik kijken hoe het de dieren verging, maar toen was al duidelijk dat de populatie aan het dalen was. Alleen waren er geen cijfers voorhanden. Vijftien jaar later schoot ik in actie. In Lozen, Veldhoven en Kreyel waren er nog amper huiszwaluwen te bespeuren. En de boerenzwaluw deed het niet veel beter.”

Jacobs bezocht ruim 80 adressen in zijn gemeente waar de huis- en boerenzwaluw nestelden of genesteld hadden. “De bewoners vroeg ik hoe de situatie midden jaren 1970 was en ik telde de nesten in 1988. De populatie was gedecimeerd. We zijn nu net geen 30 jaar later en de cijfers zijn dramatisch. Veel moet er niet meer gebeuren of de huiszwaluw is voor altijd weg uit Bocholt”, waarschuwt Jacobs.

Jacky verzamelde zelf cijfers over de zwaluwpopulatie in Bocholt. hbvl

Vernield

De intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden spelen uiteraard een belangrijke rol. “Maar het is zeker niet de enige verklaring. Boerderijen zijn gerenoveerd, huizen hebben geen dakoversteek meer, de zwaluwen vinden nog nauwelijks geschikt materiaal om een nest te bouwen, enzovoort. Voor deze vogels is het heel moeilijk om anno 2018 nog te overleven. Intussen weten we dat eens ze zijn vertrokken en zich bij een andere populatie hebben aangesloten, ze meestal wegblijven. En precies daarom is het doodjammer dat er van de weinige nesten die er nog zijn, elk jaar weer een aantal wordt vernield omdat de eigenaars de vuiligheid op hun erf of langs het huis niet willen.”

Vijf voor twaalf

Jacobs stapte met zijn cijfers naar het gemeentebestuur. “Met hun hulp hoop ik de kleine populaties die er in Bocholt nog zijn, te houden en uit te breiden. En hopelijk volgen dan ook de buurgemeenten, want daar is de situatie allicht even slecht. De zwaluwen helpen kan al met simpele ingrepen: een kleine zandbak met wat water, leem en zand kan al veel helpen. En een aanmoedigingspremie voor mensen die zwaluwnesten aan hun huis of in hun stal hebben (zie kader). Want toegegeven, zo’n zwaluwnest brengt wel wat overlast met zich mee. Al heb ik daarvoor thuis een oplossing gevonden: aan mijn muur hangt een soort vergaarplaat enkele meters onder de nesten. Zo heb ik weinig vuiligheid tegen de muur en op de grond en kan ik samen met mijn vrouw in de zomer op een bankje tegenover de nesten naar de vogels kijken. Soms met z’n twee, soms met de buren. Want zelfs na zoveel jaren blijft het een fantastisch schouwspel.”

Boerenzwaluw (55 huizen)
1975 1988 2017
324 102 42
Daling van 87% over 42 jaar
Huiszwaluw (27 huizen)
1975 1988 2017
164 45 6
Daling van 96% over 42 jaar

Premie om zwaluwbestand op te krikken

Schepen Jan Verjans was niet ongevoelig voor het voorstel om het zwaluwbestand op te krikken. En intussen is er budget van 1.500 euro per jaar gereserveerd om de zwaluwen in Bocholt te helpen. “Sinds 1 april is er in Bocholt een premie die de bevolking moet aanmoedigen om zwaluwnesten te behouden en te beschermen”, reageert Verjans. “De subsidie wordt een keer per seizoen betaald. Maar in ruil vragen wij dat er geen insectenbestrijdingsmiddelen in de onmiddellijke omgeving van de zwaluwnesten worden gebruikt en de nesten bij het schoonmaken van de muren, stallen of andere ruimten gespaard blijven.” Voor een tot drie nesten krijgen Bocholtenaren 25 euro per jaar. De maximumpremie (voor een kolonie huiszwaluwen) bedraagt 65 euro. (mm/rdr)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws