© EPA-EFE

Ex-president Lula zou zichzelf zaterdag overleveren aan politie

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is van plan om zichzelf zaterdag aan te bieden bij het politiebureau in Curitiba. Dat schrijft het Braziliaanse persbureau Agencia Brasil. Het 72-jarige voormalige staatshoofd, veroordeeld voor corruptie, miste vrijdagavond een door een federale rechter opgelegde deadline. In meer dan vijftig steden zijn vrijdag aan- en tegenhangers van Lula op straat gekomen.

De tot een celstraf van 12 jaar en 1 maand veroordeelde Lula kreeg woensdagavond nul op het rekest nadat hij bij het Hooggerechtshof een verzoek had ingediend om te verhinderen dat hij de cel in zou moeten tot alle beroepsmogelijkheden tegen zijn veroordeling zijn uitgeput. Ondertussen werd vrijdag nog een nieuw beroep bij de Superior Tribunal de Justiça - het op een na hoogste gerecht - afgewezen.

“Niet voortvluchtig”

De federale rechter Sergio Moro beval donderdag de aanhouding van Lula. Hij kreeg tot vrijdag 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) om zich aan te bieden bij de politie in Curitiba. De gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt door op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij. Hij bood zich vrijdagavond echter niet aan bij de politie.

Toch wordt hij volgens de rechtbank van Curitiba niet als voortvluchtig beschouwd. “Lula heeft niet een gerechtelijk bevel genegeerd. Hij heeft enkel de kans gekregen om zichzelf aan te bieden bij de autoriteiten zonder tussenkomst van de politie. Maar iedereen weet waar hij is. Hij verstopt zich niet. Hij is geen voortvluchtige”, zegt een woordvoerder.

Een half uur na het verstrijken van de deadline, verscheen Lula in het raam van het vakbondsgebouw. Hij begroette de duizenden sympathisanten die zich er hadden verzameld.

“Habeas corpus”

Volgens Agencia Brasil voerden de advocaten van Lula onderhandelingen met politie en gerecht over de voorwaarden van een mogelijke overlevering. Naar verwachting zal hij zich zaterdag aanbieden bij de politie, nadat hij eerst een mis heeft bijgewoond ter ere van zijn overleden vrouw.

Ondertussen blijkt ook dat Lula een nieuw verzoek tot “habeas corpus” heeft ingediend bij het Hooggerechtshof om zijn celstraf uit te stellen tot hij alle beroepsmiddelen heeft uitgeput. Het gaat dus om hetzelfde verzoek dat woensdag al werd afgewezen. Het kon nu opnieuw worden ingediend omdat federaal rechter Moro vrijdag een nieuw aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen Lula.

© AP

© AP

© REUTERS

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer